Saudijski ministar: Ponovo uspostavljeni odnosi Katara sa zemljama Zaljeva

Saudijska Arabija je ponovno otvorila kopnene granice s Katarom nakon blokade od tri i po godine.

Katarski vladar je toplo dočekan po dolasku u Saudijsku Arabiju (EPA)

Diplomatski odnosi Katara i četiri države Zaljeva u potpunosti su obnovljeni, saopćile su u utorak saudijske vlasti poslije regionalnog samita.

“Danas je odlučeno da zahvaljujući mudrosti lidera Zaljeva i Egipta, okrenemo stranicu i obnovimo diplomatske odnose sa Katarom”, izjavio je šef saudijske diplomatije, princ Faisal bin Farhan al Saud, prenosi Beta.

Njegove izjave su uslijedile nakon što su čelnici zaljevskih zemalja potpisali sporazum “o solidarnosti i stabilnosti” u Saudijskoj Arabiji tokom samita Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC).

U zaljevskim zemljama je izbila diplomatska kriza 5. juna 2017. kada su Saudijska Arabija, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, prekinule diplomatske odnose s Katarom.

Rješenje spora

Te zemlje su optužile Katar za podršku terorizmu i bliske veze sa šiitskim Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije. Katar je odbacio te optužbe.

Kuvajt je tokom te krize bio posrednik u rješavanju spora.

U grad Al-Ula na sjeverozapadu Saudijske Arabije u utorak se održava 41. zasijedanje Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC).

Samit je počeo dan nakon što je Saudijska Arabija objavila da ponovo otvara granicu sa Katarom, tri i po godine nakon što je, zajedno sa UAE-om, Bahreinom i Egiptom prekinula odnose sa Dohom i nametnula joj kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu.


Bin Salman: Postignut dogovor

Zemlje Zaljeva su na samitu Vijeća za saradnju u Zaljevu pospisale su dogovor o „solidarnosti i stabilnosti“, u nastojanju da okončaju trogodišnji diplomatski sukob sa Katarom, objavio je ranije saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Lideri zaljevskih zemalja sastali su se dan nakon što je Saudijska Arabija najavila otvaranje graničnog prelaza sa Katarom nakon tri i po godine nesuglasica, što predstavlja veliki pomak u rješavanju spora.

„Postigli smo dogovor koji će biti potpisan na ovom samitu, u kojem potvrđujemo predanost zaljevskoj, arapskoj i islamskoj solidarnosti i stabilnosti“, rekao je Bin Salman, koji je zahvalio SAD-u i Kuvajtu na posredničkim naporima da se kriza prevaziđe.

„Postoji očajnička želja da ujedinimo napore da promoviramo našu regiju i suočimo se sa izazovima koji nas okružuju, naročito sa prijetnjama iranskog režima, njegovog nuklearnog i balističkog programa, kao i planova za sabotažu i uništenje“, dodao je.

Lideri šest zemalja članica GCC-a potpisali su dva dokumenta, deklaraciju Al-Ula, nazvanu po mjestu održavanja samita, kao i finalnu izjavu.

Sadržaj nije odmah objavljen.


Zagrljaj Al Thanija i Bin Salmana

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani toplo je dočekan po slijetanju na aerodrom u Al-Uli, gdje će u utorak biti održano 41. zasjedanje Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC).

Katarska delegacija, na čijem je čelu Al Thani, doputovala je u Saudijsku Arabiju avionom Qatar Airwaysa.

Al Thanija je po izlasku iz aviona toplo dočekao saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, s kojim se zagrlio.

Posljednji samit GCC-a na kojem je učestvovao emir Katara održan je 5. decembra 2017. godine, a domaćin je bio Kuvajt, prenosi Anadolija.


S katarsko-saudijske granice javlja se Mohamed Vall.


Nova stranica u bratskim odnosima

U Al-Ulu počele su pristizati delegacije učesnice na 41. zasjedanju Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC), koji se održava danas. Sinoć je saopćeno da je postignut uspjeh u naporima za pomirenje u GCC-u i da se počelo raditi na ukidanju blokade nametnute državi Katar prije više od tri godine.

Kuvajt je sinoć saopćio da će Saudijska Arabija ponovo otvoriti svoj zračni prostor i kopnene granice s Katarom. Kuvajtski ministar vanjskih poslova, šeik Ahmed Nasser al-Sabah, rekao je da je kuvajtski emir, šeik Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, obavio telefonske razgovore s emirom države Katar, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

“U telefonskom razgovoru je istaknuto da se svi zalažu za jedinstvo, ponovno ujedinjenje i pronalazak zajedničke riječi kroz potpisivanje proglasa Al-Ula. To obećava da će se, akoBogda, okrenuti nova blistava stranica u bratskim odnosima, bez primjesa nečega što bi je uprljalo”, pojasnio je.

Jučer, u ponedjeljak, službena novinska agencija Saudijske Arabije prenijela je riječi saudijskog prijestolonasljednika koji je naglasio da će samit “dovesti do postizanja zajedničkog stava i ujedinjenja te ojačati put dobra i prosperiteta”.

Dodao je da će samit pretočiti “težnje čuvara dva sveta harema, neka ga Bog zaštiti, i njegove braće, čelnika zemalja GCC-a, u smislu ponovnog ujedinjenja i solidarnosti pred izazovima s kojima se suočava naša regija“.


Saudijska Arabija je rekla da otvara zračni prostor, te kopnene i morske granice s Katarom, što se smatra velikim korakom u popravljanju odnosa nakon trogodišnjeg diplomatskog raskola.


Delegacije učesnice

Emir države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, krenuo je jutros iz Dohe u Saudijsku Arabiju, na čelu delegacije svoje zemlje koja će sudjelovati na samitu GCC-a.

Emir Države Katar primio je usmenu poruku od emira države Kuvajt vezano za jake bratske odnose koji spajaju dvije zemlje, o izgledima za njihovo jačanje i razvoj, te zajedničko djelovanje zemalja Zaljeva.

Poruku emiru Države Katar prenio je ministar vanjskih poslova Kuvajta tokom posjete Dohi u ponedjeljak navečer.

Kuvajtski emir je jutros također otputovao iz zemlje krenuvši put Saudijske Arabije kako bi sudjelovao na samitu GCC-a u Al-Uli.

Sa svoje strane, državna novinska agencija Omana (ONA) objavila je da će zamjenik premijera Fahd bin Mahmoud Al Said predvoditi delegaciju ove zemlje u ime sultana Haithama bin Tarika Al Saida na samitu GCC-a.

Novinska agencija Bahreina je saopćila da će prijestolonasljednik i premijer, princ Salman bin Hamad Al Khalifa, predvoditi delegaciju Bahreina u ime kralja Hamada bin Isaa Al Khalife na samitu GCC-a.

Šeik Mohammed bin Rashid, potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) bit će ne čelu delegacije svoje zemlje na sastanku zemalja Zaljeva.

Agencija Reuters je prenijela od zvaničnog izvora da će egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry učestvovati na summitu.


Ponovo otvorene kopnene granice

Lideri Zaljev danas se sastaju u saudijskoj prijestolnici Rijadu, na godišnjem samitu Vijeća zaljevske saradnje (GCC), a u vrijeme ostvarenja napretka na rješavanju spora između bloka država koje predvodi Saudijska Arabija i Katara.

Saudijska Arabija je jučer objavila ponovno otvaranje kopnenih granica sa Katarom nakon blokade od tri i po godine koju je nametnula ova država, zajedno sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, kao i druge sankcije.

Kvartet je teretio Dohu za, između ostalog, podršku „terorističkim“ grupama i približavanje Iranu što sve Katar negira.

Ranije je potvrđeno kako će na samitu učestvovati katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Thani.

Katarski vladar je toplo dočekan po dolasku u Saudijsku Arabiju. Dočekao ga je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u sjeverozapadnom gradu Al-Ula.


Egipatski zahtjevi

Na samitu će biti i egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry. Pozivajući se na neimenovane izvore, saudijski medij Al-Arabiya je objavio kako će Egipat otvoriti zračni prostor za Katar kada se „ispune egipatski zahtjevi“. Nije objašnjeno šta traži egipatska Vlada traži od Dohe.

Agencija Reuters prenosi kako je zatopljenje odnosa u Zaljevu donijelo rast vrijednosti dionica, kako iz Katara, tako i drugih dijelova regije.

„Ovo je dugoočekivani ishod i vidim to kao pozitivan korak ka rješenju spora. Trebali bi vidjeti značajne uštede katarskih kompanija na logistici i gorivu“, ističe Joice Mathew iz United Securitiesa.

Izvor: Al Jazeera i agencije