SAD: Neiskorišteno više od dvije trećine distribuiranih vakcina

Bolnice koje ne budu bile brze u procesu vakcinacije bit će kažnjavane, najavili su guverneri New Yorka i Floride.

Guverne Floride najavio je da će bolnice koje brže obavljaju vakcinaciju imati na raspolaganju veće količine vakcina (EPA)
Guverne Floride najavio je da će bolnice koje brže obavljaju vakcinaciju imati na raspolaganju veće količine vakcina (EPA)

Više od dvije trećine distribuiranih vakcina u Sjedinjene Američke Države još nije iskorišteno, saopćili su medicinski zvaničnici.

Guverneri država New York i Florida najavili su da će bolnice koje ne budu bile brze u procesu vakcinacije biti kažnjavane, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U New Yorku su bolnice obavezne da sve vakcine koje dobiju administriraju u roku od sedam dana, u suprotnom će morati da plate kazne, a naredne isporuke vakcina bit će im smanjene, poručio je guverner Andrew Cuomo.

Brža vakcinacija – više vakcina

“Ne želim da vakcine stoje u frižiderima, hoću da ih ljudi prime”, upozorio je guverner New Yorka.

Guverner Floride Ron DeSantis najavio je da će bolnice koje brže obavljaju vakcinaciju imati na raspolaganju veće količine vakcina.

Od početka pandemije u SAD-u je potvrđeno više od 20 miliona slučajeva COVID-19 i više od 350 hiljada smrtnih slučajeva sa prosječnom dnevnom stopom smrtnosti od preko 2.600.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO