Otvorena birališta na presudnim izborima u Georgiji

Izbori za dva mjesta u Senatu iz Georgije odredit će koja će stranka imati kontrolu nad tim domom američkog Kongresa.

Demokrate imaju kontrolu nad Zastupničkim domom i od 20. januara imat će nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden (EPA)
Demokrate imaju kontrolu nad Zastupničkim domom i od 20. januara imat će nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden (EPA)

Otvorena su birališta za dva senatska mjesta u južnoj saveznoj državi Georgiji, presudna za sticanje kontrole nad gornjim domom američkog parlamenta.

Izbori za dva mjesta u Senatu iz Georgije, koja trenutno drže republikanci, odredit će koja će stranka imati kontrolu nad tim domom američkog Kongresa.

Radi se o drugom krugu jer u prvom, 3. novembra, niko od kandidata nije osvojio 50 posto plus jedan glas, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ko će imati većinu?

U prvoj utrci republikanski senator David Perdue (70) takmiči se protiv znatno mlađeg demokrate Jona Ossoffa (33), bivšeg direktora kompanije za snimanje dokumentarnih filmova kojem je jedino političko iskustvo rad za demokratskog kongresnika iz Atlante.

Perdue, odani saveznik Donalda Trumpa, u Senatu je od 2015.  U prvom krugu osvojio je 49,73 posto glasova, a Ossoff 47,95 posto.

U drugoj se utrci republikanska senatorica Kelly Loeffler (50) takmiči protiv baptističkog svećenika Raphaela Warnocka (51) koji je novi u politici. On je u prvom krugu osvojio 32, a ona 26 posto glasova.

Republikancima treba jedna pobjeda da zadrže većinu u Senatu. Pobijede li demokrati u obje, omjer u Senatu bit će 50-50, ali u tom slučaju presudan glas pripada potpredsjednici Kamali Harris.

Demokrate imaju kontrolu nad Zastupničkim domom i od 20. januara imat će nad Bijelom kućom kada na dužnost stupa Joe Biden.

Čekanje rezultata

I predsjednik na odlasku Trump i izabrani predsjednik Biden u ponedjeljak su bili u kampanji u Georgiji.

Biden je govorio u najvećem gradu Atlanti i poručio biračima da glasaju za Ossoffa i Warnocka jer su “Perdue i Loeffler lojalniji Trumpu nego stanovnicima Georgije”.

Trump je bio u Daltonu i u 83 minute dugom govoru i dalje neutemeljeno tvrdio da je pokraden na izborima.

U srijedu će zajednički zasjedati oba doma Kongresa kako bi potvrdili Bidenovu pobjedu na izborima.

Grupa Trumpovih lojalista planira “show” kojim će pokušati blokirati Bidenov izbor. Plan koji je podijelio Republikansku stranku nema izgleda za uspjeh, ali može malo prolongirati postupak.

Birališta u Georgiji koja su na predsjedničkim izborima tijesno glasala za Bidena, zatvaraju se u ponoć po srednjoevropskom vremenu, ali rezultati će se vjerovatno čekati danima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO