Njemačka ne želi migrante iz BiH

Berlin je pozvao vlasti u BiH da učini sve da ublaži humanitarnu katastrofu, ali odbacuje mogućnost prihvata migranata.

Socijaldemokratska stranka Njemačke smatra da se u Bosni i Hercegovini trenutno radi o „humanitarnoj krizi“ na koju treba reagirati (EPA)

Njemačka vlada odbacila je u utorak mogućnost prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine te je istodobno apelirala na vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve kako bi se ublažila humanitarna situacija migranata u ovoj zemlji.

„Njemačka vlada je apelirala na odgovorne kako na središnjoj tako i na lokalnoj razini vlasti kako bi se pronašla održiva rješenja za pogođene koji traže zaštitu“, stoji u priopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Istovremeno se odbacuje mogućnost prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine.

„Ne postoje planovi po kojima bi se migrante bez krova nad glavom prebacilo u Njemačku“, stoji u priopćenju, prenijela je Hina.

‘To nije ispravno rješenje’

Posljednjih dana je između stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije izbio sukob oko pitanja prihvata izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i s grčkih otoka.

Kandidat za predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz odbacio je mogućnost prihvata izbjeglica iz BiH jer to ne smatra „ispravnim rješenjem“ a njegov stranački kolega Thorsten Frei smatra da bi ovakav postupak potaknuo nove ilegalne migracije.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) smatra da se u Bosni i Hercegovini trenutno radi o „humanitarnoj krizi“ na koju treba reagirati.

Otkako je prije nekoliko dana izgorio prihvatni kamp Lipa u blizini granice s Hrvatskom, humanitarna situacija migrantima koji iz ovog dijela BiH pokušavaju preći u Europsku uniju, se pogoršala.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO