Katarani s oprezom pozdravljaju sporazum sa Saudijskom Arabijom

Mnogi stanovnici Katara najnovije događaje primili su s pomiješanim osjećajima, rekavši kako im je laknulo što postoji napredak i otvaranje kopnene granice, ali i dalje brinu za budućnost.

Mnogi stanovnici Katara s oprezom dočekuju dogovor o obnovi odnosa (Al Jazeera)

Sporazum koji su u utorak potpisali čelnici zaljevskih arapskih zemalja s ciljem rješavanja zaljevske krize državljani Katara su oprezno pozdravili.

Čelnici zaljevskih zemalja potpisali su sporazum o solidarnosti i stabilnosti za okončanje diplomatskog razdora s Katarom na samitu u Saudijskoj Arabiji, a dijalog se odvijao tokom proboja u sporu započetom u junu 2017. godine.

U ponedljak je saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud rekao da su se kraljevstvo i njegova tri arapska saveznika složili obnoviti pune veze s Dohom, nakon sporazuma.

Mnogi stanovnici Katara najnovije događaje primili s pomiješanim osjećajima, rekavši kako im je laknulo što postoji napredak i otvaranje kopnene granice, ali i dalje brinu za budućnost.

Katar negirao optužbe kvarteta

“Bio sam sretan kada sam čuo [o pomirenju], ali brinem se zbog povjerenja … povjerenja više nema”, rekao je Ajayan al-Hebabi, katarski poduzetnik, za Al Jazeeru.

“Mislim da će [dogovor] potrajati, ali možda bi trebalo vremena [za povjerenje]”, rekao je 45-godišnji Hebabi.

Kvartet je optužio Dohu da je, između ostalog, podržavala “terorističke” skupine i bila preblizu Iranu, što su navodi koje Katar uporno negira.

Nakon brojnih rundi pregovora – uz posredovanje Kuvajta i Sjedinjenih Američkih Država – Saudijska Arabija je u ponedjeljak najavila ponovno otvaranje granica s Katarom, uoči samita.

Hebabi je kazao da je bio šokiran kada je uvedena blokada.

Prva godina blokade ‘apsolutno teška’

Prva je godina bila “posebno” teška, rekao je, ne samo kao članu plemena koje se proteže diljem zaljevske regije, već i kao vlasniku tvrtke.

Hebabi, koji je vlasnik konsultantske i tekstilne tvrtke, nada se da će rješavanje spora i ukidanje blokade pomoći njegovom poslovanju nakon godina pokušaja da ostane na površini.

“Učinak je bio ogroman, jer je utjecao na protok kupaca … posebno onih koji dolaze iz drugih zemalja… To je uzrokovalo kašnjenja … i koštalo nas je puno novca za premještanje robe.”

Poput Hebabija, i 21-godišnji Ali Sultan “vrlo je zadovoljan” razvojem događaja, ali sumnja da će mir potrajati.

“Mislim da pomirenje neće potrajati, jer je Saudijska Arabija neodlučna”, rekao je Sultan za Al Jazeeru.

Blokada razdvojila brojne porodice

Kao i hiljade drugih stanovnika Katara, Sultan nije mogao obaviti hodočašće na najsvetijem islamskom mjestu u Mekki, ali se nada da će to moći učiniti sljedeće godine.

Osim što je ometala putovanja, prometne veze i tvrtke, blokada je rastrgala i porodice čiji su članovi imali različite pasoše.

Do sredine septembra prošle godine katarski Nacionalni odbor za ljudska prava zaprimio je 3.346 žalbi, od čega 620 iz porodica pogođenih blokadom.

Elham Ahmadani rekla je da je emocionalno patila kad više nije mogla vidjeti svoje sestre i braću, koji su u Bahreinu.

Iako sporazum o pomirenju doživljava kao “veliki” korak, Ahmadani vjeruje da dinamika između različitih populacija zaljevskih zemalja “neće biti kao prije”.

“Sigurno će trebati vremena, ali na kraju će stvar opet biti normalna”, kazala je za Al Jazeeru.

Dogovor ne znači trajno rješenje

Za sestre Monu i Lobnu Mohammed najnoviji dogovor ne znači nužno trajno rješenje.

Objema je zabranjeno viđenje članova porodice u Bahreinu zbog blokade.

“To može trajati određeno vrijeme, ali onda će se historija ponoviti”, rekla je Mona (43) za Al Jazeeru, misleći na odluku Saudijske Arabije da pokrene blokadu zajedno s ostalim zemljama.

Iako obje vjeruju da će trebati neko vrijeme dok se povjerenje ne pojavi među populacijama, kažu da “neće zaboraviti” šta su prošli.

“Neko vrijeme će biti čudno, ali prilagodit ćemo se zbog svoje porodice”, rekla je Lobna.

Izvor: Al Jazeera