Morrison: Assange se može vratiti u Australiju

Kad sve završi, može se vratiti kući kao i svaki drugi Australac, rekao je premijer države.

Pristalice Juliana Assangea navode da su krivične prijave protiv njega ujedno i napad na novinarstvo i slobodu govora (EPA)

Julian Assange slobodan je vratiti se kući čim svi procesi protiv njega budu zaključeni, izjavio je u utorak australski premijer Scott Morrison, dan nakon što je britanski sud odbio izručenje osnivača Wikileaksa SAD-u.

Zaključivši da zbog psihičkih problema postoji veliki rizik da američki zviždač počini samoubistvo, britanska sutkinja u ponedjeljak je odbacila zahtjev za izručenjem SAD-u gdje se Assange trebao suočiti s optužbama za špijunažu.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da će se žaliti na tu odluku višem sudu.

“Pravosudni sistem ima svoje procedure, a mi nismo strana u postupku. Assangeu je, kao i svakom Australcu, ponuđena konzularna podrška i kad sve završi može se vratiti kući kao i svaki drugi Australac”, rekao je Morrison, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Hiljade tajnih dokumenata

Amerikanci su protiv 49-godišnjeg Assangea podigli 18 tački optužnice tokom administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, koje se odnose se na objavljivanje povjerljive dokumentacije s informacijama o američkim vojnim operacijama.

Assangeove pristalice smatraju ga herojem koji se žrtvovao razotkrivši američke protuzakonite postupke u Afganistanu i Iraku te navode da su krivične prijave protiv njega ujedno i napad na novinarstvo i slobodu govora.

WikiLeaks je 2010. objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera u Bagdadu 2007. godine u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje novinara Reutersa.

Tada je objavio i hiljade tajnih dokumenata diplomatskih depeša.

Izvor: Agencije

Povezane

Britanski sud odbacio je zahtjev SAD-a za izručenje Assangea uz objašnjenje da bi to bila represivna mjera s obzirom na njegovo mentalno stanje.

Published On 04 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO