Samit GCC: Emir Al Thani predvodi delegaciju Katara

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani predvodit će delegaciju na 41. zasjedanju Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva.

Posljednji samit GCC-a na kojem je učestvovao emir Katara održan je 5. decembra 2017. godine (EPA)

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani predvodit će delegaciju Katara na 41. zasijedanje Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva (GCC), koje se održava u utorak u Saudijskoj Arabiji, potvrđeno je u Dohi.

Posljednji samit GCC-a na kojem je učestvovao emir Katara održan je 5. decembra 2017. godine, a domaćin je bio Kuvajt, prenosi Anadolija.

Al Thani se suzdržao učestvovanja na 39. i 40. samitu, s obzirom na to da su bili održani u Saudijskoj Arabiji 2018. i 2019. godine, a predstavljanje je ograničeno na katarske izaslanike.

Ranije je ministar vanjskih poslova Kuvajta Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah saopćio kako su Saudijska Arabija i Katar postigli dogovor o otvaranju kopnenih, pomorskih i zračnih granica počevši od ponedjeljak navečer.

Rješavanje konflikta

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske pozdravilo je dogovor između Saudijske Arabije i Katara.

U saopćenju se navodi kako je to važan korak u rješavanju konflikata u Zaljevu koji su prisutni od juna 2017. godine.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna 2017. godine optužili su Katar da podržava terorističke grupe, te prekinuli sve diplomatske odnose s ovom zemljom i uveli ekonomski embargo. Katar je odbacio sve optužbe spomenutih zemalja, a došlo je do krize u Zaljevu.

Kuvajt je od početka krize posredovao kako bi bilo postignuto rješenje.

Izvor: Agencije