Grčka pravoslavna crkva naložila sveštenicima da ne poštuju mjere Vlade

Grčka pravoslavna crkva se pobunila protiv naredbe Vlade da zatvori crkve na sedmicu dana zbog pandemije korona virusa.

Sveštenicima je dozvoljeno da obavljaju vjersku službu za Bogojavljenje, ali bez vjernika (EPA)

Grčka pravoslavna crkva se pobunila protiv naredbe Vlade da zatvori crkve na sedmicu dana zbog pandemije korona virusa i naložila sveštenicima da puštaju vjernike u vjerske objekte na Bogojavljenje.

Vlada Grčke je odlučila da u sedmici uoči otvaranja škola, od 3. do 10. januara, na snazi budu oštrija ograničenja radi suzbijanja korona virusa, koja uključuju i zatvaranje crkava za vjernike, prenosi Beta.

Međutim, Sveti sinod utjecajne Grčke pravoslavne crkve u ponedjeljak je saopćio da “ne prihvata” nova ograničenja i da će Vladi desnog centra poslati protestno pismo.

Nakon što je u Grčkoj u novembru došlo do skoka broja novozaraženih i umrlih od korona virusa, kada su odjeljenja intenzivne njege bila popunjena, vlasti su drugi put uvele oštra ograničenja kretanja, zatvorivši škole i obustavivši većinu ekonomskih aktivnosti.

Ublažavanje mjera

Mjere su djelomično ublažene uoči Božića koji Grci slave 25. decembra, kada je crkvama, radnjama koje ne prodaju neophodnu robu i frizerskim salonima dozvoljeno da obnove neke aktivnosti uz određena ograničenja.

Međutim, uoči otvaranja škola 11. januara, poslije dva mjeseca, ponovo su na snazi prethodne oštrije mjere.

Sveštenicima je dozvoljeno da obavljaju vjersku službu za Bogojavljenje, ali bez vjernika.

Sinod je naveo da Vlada treba da se drži blažih ograničenja koja su bila na snazi u vrijeme Božića, usvojenih poslije pregovora s Crkvom, jer je sveštenstvo tokom praznika vodilo računa da sve dogovorene mjere budu poštovane.

Izvor: Agencije