Poruka WHO-u: Vakcinisati palestinske zatvorenike u Izraelu

Jedan od predstavnika Udruženja palestinskih zatvorenika, kazao je novinarima da se korona virusa brzo širi i među palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima.

Ministar javne sigurnosti je izdao uputstva da se ne daju vakcine protiv COVID-19 palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima (EPA)
Ministar javne sigurnosti je izdao uputstva da se ne daju vakcine protiv COVID-19 palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima (EPA)

Udruženje palestinskih zatvorenika pozvalo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da izvrši pritisak na izraelske vlasti da omoguće Palestincima u izraelskim zatvorima vakcinaciju protiv korona virusa.

Predstavnici Udruženja palestinskih zatvorenika obratili su se javnosti ispred zgrade Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) u Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

Ahmed al-Mudellel, jedan od predstavnika Udruženja palestinskih zatvorenika, kazao je novinarima da se pandemija korona virusa brzo širi i među palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima.

“To je izazvalo strah i zabrinutost za živote palestinskih zatvorenika”, rekao je on.

Istakao je da je zdravstveno stanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima zbog globalne pandemije još više ugroženo, posebno nakon što je Izrael odbio vakcinisati zatvorenike iz Palestine.

Izraelski ministar zabranio vakcinaciju

Naglasio je kako međunarodna zajednica mora izvršiti snažniji pritisak na Izrael kako bi proveo vakcinaciju protiv COVID-19 i među palestinskim zatvorenicima.

Pozvao je WHO da odmah “izvrši pritisak na Izrael kako bi dozvolio medicinsku intervenciju i vakcinaciju u zatvorima”.

List Haaretz je objavio da je izraelski ministar javne sigurnosti Amir Ohana izdao uputstva relevantnim institucijama da ne daju vakcine protiv COVID-19 palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima.

U izraelskim zatvorima do sada je korona virusom zaražen 171 palestinski zatvorenik.

Prema zvaničnim palestinskim izvorima, u izraelskim zatvorima se nalazi oko 4.400 Palestinaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO