Postignut dogovor o otvaranju granica između Katara i Saudijske Arabije

Dogovoreno je da se otvore zračni prostor, kopnene i pomorske granice između države Katara i Kraljevine Saudijske Arabije.

Ministar vanjskih poslova Kuvajta Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah saopćio je kako su Saudijska Arabija i Katar postigli dogovor o otvaranju kopnenih, pomorskih i zračnih granica počevši od večeras, javlja Anadolija.

Ministar Sabah je u razgovoru za televiziju, kazao kako je kuvajtski emir Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah telefonom razgovarao s katarskim emirom Sheikh Tamimom bin Hamadom al-Thanijem i saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

”Dogovoreno je da se otvore zračni prostor, kopnene i pomorske granice između države Katara i Kraljevine Saudijske Arabije, počevši od večeras“, naveo je ministar Kuvajta, dodajući kako je postignut dogovor o dijalogu na rješavanju svih pitanja između Katara i Saudijske Arabije.

Katar odbacio sve optužbe

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna 2017. godine optužili su Katar da podržava terorističke grupe, te prekinuli sve diplomatske odnose s ovom zemljom i uveli ekonomski embargo.

Katar je odbacio sve optužbe pomenutih zemalja, a došlo je do krize u Zaljevu.

Kuvajt je od početka krize posredovao kako bi bilo postignuto rješenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Kuvajtski emir poručio je kako je zadovoljan napretkom postignutim u pregovorima usmjerenim na rješavanje zaljevske krize. Saudijski ministar vanjskih poslova se nada kako bi se uskoro mogao postići dogovor. Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su kopnenu, morsku i zračnu blokadu Katara u junu 2017. godine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO