Pentagon: Nosač aviona ostaje u Zaljevu zbog Irana

Pozivajući se na ‘nedavne prijetnje’ Irana, SAD odlučuje ostaviti USS Nimitz u Zaljevu iako je ranije naredio njegov povratak kući.

'USS Nimitz' patrolira vodama Zaljeva od kraja novembra prošle godine (AFP)
'USS Nimitz' patrolira vodama Zaljeva od kraja novembra prošle godine (AFP)

Sjedinjene Američke Države su promijenile odluku o izvlačenju nosača aviona iz voda Zaljeva, a iz Pentagona se navodi kako će, zbog “nedavnih prijetnji“ Irana, “USS Nimitz” ostati na svojoj poziciji.

“USS Nimitz” patrolira vodama Zaljeva od kraja novembra prošle godine, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije i američke medije.

Vršitelj dužnosti ministra odbrane SAD-a Christopher Miller je 31. decembra naredio posadi ovog broda “da se direktno uputi kući, kako bi bio završen razmještaj koji je trajao skoro 10 mjeseci“.

List New York Times je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio kako je ova odluka dio signaliranja “deeskalacije“ ka Teheranu kako bi se izbjegao sukob tokom posljednjih dana američkog predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

No, Miller je u nedjelju objavio novo saopćenje, gdje se navodi promjena situacije.

Protesti u Bagdadu i drugim gradovima

“Zbog posljednjih prijetnji koje su iranski lideri izrekli prema predsjedniku Trumpu i drugim zvaničnicima vlade SAD-a, naredio sam ‘USS Nimitzu’ da obustavi svoje rutinsko razmještanje“, navodi se u saopćenju.

“‘USS Nimitz’ će sada ostati u području operacija Centralne Komande SAD-a. Niko ne treba sumnjati u odlučnost Sjedinjenih Američkih Država.“

Iako nije objasnio na koje se prijetnje poziva, saopćenje je objavljeno na prvu godišnjicu udara bespilotnim letjelicama kod Bagdada, kada je ubijen istaknuti iranski komandant Qassem Soleimani i njegov irački poručnik Abu Mahdi al-Muhandis.

U nedjelju su hiljade Iračana na protestima uzvikivali “Osveta“ i “Ne Americi“ dok su marširali prijestolnicom Bagdadom i drugim gradovima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO