Pandemija usmrtila 1,84 miliona ljudi, zaraženo više od 85 miliona

Sjedinjene Američke Države su najpogođenija zemlja po broju umrlih i broju zaraženih s 351.452 umrlih na više od 20,6 miliona slučajeva.

Velika Britanija jedna je od najpogođenijih zemalja Evrope sa 75.914 umrlih (EPA)
Velika Britanija jedna je od najpogođenijih zemalja Evrope sa 75.914 umrlih (EPA)

Pandemija korona virusa usmrtila je najmanje 1.844.847 ljudi u svijetu na više od 85 miliona zaraženih, prema podacima do 14 sati na stranici Univerziteta Johns Hopkins u ponedjeljak kada je Velika Britanija počela vakcinirati svoje stanovništvo i drugom odobrenom vakcinom, AstraZenece/Oxford.

Sjedinjene Američke Države su najpogođenija zemlja po broju umrlih i broju zaraženih s 351.452 umrlih na više od 20,6 miliona slučajeva, a slijede Brazil s 196.018 umrlih i Indija sa 149.436 umrlih, prenosi Hina.

Velika Britanija postala je u ponedjeljak prva država koja je svoje stanovništvo počela vakcinirati vakcinom britanskog laboratorija AstraZeneca i Univerziteta Oxford protiv COVID-a 19.

Britanske vlasti su naručile 100 miliona doza te vakcine, od kojih je u ponedjeljak bilo spremno 520.000, navelo je ministarstvo zdravstva. U Engleskoj se ove sedmice treba otvoriti više stotina novih centara vakciniranja, uz postojećih 730.

Najmasovnija kampanja

Vakcinu AstraZeneca-Oxford su također odobrile Argentina i Indija, što će omogućiti toj zemlji s 1,3 milijarde stanovnika pokretanje najmasovnije kampanje vakciniranja na svijetu.

Kampanja vakciniranja u Sjedinjenim Američkim Državama uzima sve više maha i mogla bi dosegnuti milion vakciniranih na dan, garantirali su dužnosnici suočeni s kritikama o početnom kašnjenju u zemlji koja je prešla prag od 350.000 umrlih. “Ima nekih problema”, priznao je ugledni američki imunolog Anthony Fauci koji savjetuje vladu.

“Ova posljednja 72 sata, 1,5 miliona prvih injekcija je ubrizgano, ili 500.000 na dan”, precizirao je čelnik javnih zdravstvenih službi Sjedinjenih Američkih Država, Jerome Adams.

Egipat, najnaseljenija zemlja arapskog svijeta s gotovo 100 miliona stanovnika, objavio je da je odobrio vakcinu razvijenu u kineskom laboratoriju Sinopharm.

Strože mjere

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da će vjerojatno primijeniti strože mjere zatvaranja s obzirom na porast slučajeva zaraze u borbi protiv širenja novog korona virusa koje se pripisuje novom soju.

Velika Britanija jedna je od najpogođenijih zemalja Evrope sa 75.914 umrlih. Još blizu 55.000 testiranih je pozitivno u posljednja 24 sata, šesti dan zaredom više od 50.000 dnevno novooboljelih, prema posljednjim službenim podacima od nedjelje.

Kako bi izbjegla porast broja zaraženih, Norveška u kojoj je stopa zaraze COVID-om 19 jedna od najblažih u Evropi, najavila je u nedjelju nova ograničenja na svom teritoriju.

U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima te se zatvaraju fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. januara.

Saudijska Arabija najavila je otvaranje svojih granica i nastavak međunarodnih letova nakon dvosedmične obustave koju je bila uspostavila pošto se pojavila nova varijanta korona virusa u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO