MEE: Kako je generalova smrt preokrenula iransku strategiju u Iraku

Iranske vlasti nadležne za Irak počele su preispitivati sve planove pokojnog iranskog generala Qassema Soleimanija vezano za Irak, piše MEE.

Izjava da su irački šiitski čelnici razočarani čovjekom koji je zamijenio Qassema Soleimanija je preblaga, jer su oni šokirani (EPA)
Izjava da su irački šiitski čelnici razočarani čovjekom koji je zamijenio Qassema Soleimanija je preblaga, jer su oni šokirani (EPA)

Britanski web portal Middle East Eye (MEE) navodi, pozivajući se na iračke političke, paravojne i sigurnosne izvore, da su iranske vlasti nadležne za Irak počele preispitivati sve planove pokojnog iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta elitnih jedinica Quds, vezano za Irak.

U opširnijem izvještaju britanski portal MEE navodi kako se ranije niko nije usuđivao priznati da u Soleimanijevim planovima ima negativnosti, ali nakon njegove smrti svi su počeli govoriti o negativnim aspektima.

Britanski portal citira riječi iračkog političara bliskog iranskim obavještajnim strukturama da je promjena već započela prije nekoliko mjeseci, dodajući kako se očekuje da će se ta promjena uskoro odraziti na iračku politiku i sigurnost. Štaviše, već se sada osjećaju promjene na terenu, posebno među oružanim frakcijama, kazao je.

Restrukturiranje

MEE pojašnjava da je reforma koju Iran poduzima sveobuhvatna i usredotočena je na restrukturiranje iranskih “paravojnih snaga u Iranu”. Ako u tome uspije, pojavit će se “dvoglavi zmaj”.

Portal ističe kako postoji velika razlika između Soleimanija i brigadnog generala Esmaila Qaanija, koji ga je naslijedio. Izjava da su irački šiitski čelnici razočarani čovjekom koji je zamijenio Qassema Soleimanija je preblaga, jer su oni šokirani. Soleimani se s lakoćom kretao među njima. Poznavao je lično svakog vođu, komadanta i mnoge njihove podređene. Što se tiče Qaanija, on nema te osobine i čini se da ga baš i ne interesiraju.

MEE dodaje da je razlika između Soleimanija i Qaanija važna, jer Iran još uvijek nije uspio popuniti prazninu koju su ostavili general Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, kum većine iračkih oružanih frakcija, koji je ubijen zajedno sa Soleimanijem.

Drugi razlozi za promjenu

Pored odsutnosti Soleimanija, niske cijene nafte i pandemija korona virusa prisilili su Iran, koji se nalazi pod američkim sankcijama, da “preispita” svoju vanjsku politiku u regiji i “ubrza” planove za promijenu kursa, posebno u Iraku.

MEE smatra kako je sada cilj isprobati nove pristupe i preurediti situaciju unutar Iraka kako bi se smanjili gubici. Oni vide da su u velikoj mjeri iskoristili Irak i oslanjali se na stare saveznike koji su iscrpili njegove resurse i doveli dotoga da Iran izgubi svoje šiitsko narodno uporište.

“Ideja je promijeniti viziju kojom se američko-iranskim sukobom upravlja u Iraku kako bi se pratio razvoj posljednjih događanja na lokalnom i regionalnom nivou”, izjavio je savjetnik iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija, prenosi MEE.

Prema portalu, Iran procjenjuje tri faktora: administraciju novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, odvajanje oružanih frakcija lojalnih iračkom ajatolahu Al-Sistaniju od paravojne formacije Hashd al-Shabi i predstojeće parlamentarne izbore u Iraku.

Smanjiti gubitake

MEE prenosi riječi savjetnika iračkog premijera Al-Kadhimija koji je rekao da se više ne radi o identitetu pobjednika ili gubitnika u ovom sukobu, već o tome kako preživjeti te sukobe s najmanjim mogućim gubicima. Iran ne može prihvatiti gubitak Iraka u cjelosti, niti može riskirati ugrožavanje svojih glavnih nacionalnih interesa. Prema tome, činjenje nekih ustupaka i odstupanje od nekoliko koraka izgleda kao normalan odgovor za Iran u trenutnoj fazi, kazao je.

Među promjenama na koje je ukazao MEE jeste i ta da Iran organizira svoja sredstva u Iraku i povlači se s čelne pozicije koju je do danas zauzimao u iračkim poslovima. S iranske tačke posmatranja, politika bi sada trebala biti u središtu pažnje, a ne oružje.

Za mnoge u Bagdadu, zbrkane poruke i akcije koje dolaze iz Irana i njegovih saveznika u Iraku odražavaju sukob između Iranske revolucionarne garde i iranske obavještajne službe, ali se svi irački čelnici, s kojima je MEE razgovarao, slažu da se teheranska vizija Iraka radikalno promijenila.

Neki irački čelnici vjeruju da iranska obavještajna služba potiče oružane frakcije na suzdržanost, dok ih jedinice Quds potajno potiču da napadaju američku imovinu, na primjer.

Tri ose

Političari i komandanti oružanih frakcija koje podržavaju Iran izjavili su za britansku web stranicu da se iranska vizija temelji na tri ose: demontaža i raspuštanje nekih oružanih frakcija, ili ono što nazivaju “uklanjanje izraslina”, podržavanje i jačanje iračke vlade, pronalaženje alternativnih izvora finansiranja svojih saveznika unutar Iraka i njihova zaštita zakonski priznatim političkim formacijama.

Predložena alternativa je prihvatljiva vlada koja ima određena ovlaštenja, ali prihvata prisustvo dvoglavih snaga milicije. Proiranski Hashd al-Shaabi možda je jedna od njih, pa je njeno preuređivanje u ovom trenutku postalo vrlo važno.

MEE citira iračke čelnike koji kažu da novi plan Teherana predlaže zadržavanje najvećih oružanih frakcija pod uvjetom da se očiste i “uklone izrasline”, a da se manje frakcije potpuno raspuste.

Dvoglavi zmaj

Shodno tome, rezultat će biti dvije snage: prva je regularni Hashd al-Shabi, a druga snaga otpora, kao “dvoglavi zmaj”, kako je za MEE izjavio drugi savjetnik premijera Al-Kadhimija.

Portal je pojasnio da bi ovaj prijedlog mogao biti prihvatljiv na regionalnom i međunarodnom planu, jer će postojati velika mogućnost da država postupno vrati kontrolu nad prvom snagom, dok će u saradnji s Iranom raditi na tome da posljednju udalji od iračke arene.

Savjetnik iračkog premijera je nastavio govoriti da će sve ovisiti o onome što će proizaći iz iransko-američkih pregovora. Ako se Iranci vrate nuklearnom sporazumu, Iran će zadržati glavne frakcije prihvatajući sudjelovanje iračke vlade u njihovom kontroliranju. Svi ostali borci i druge frakcije bit će napušteni i prepušteni na milost i nemilost iračkoj vladi i Washingtonu.

Portal na kraju završava da je Teheran zbog toga izdao stroge upute svojim saveznicima u Iraku da zaustave bilo kakve napade na američke interese u zemlji, jer Iranci strahuju da bi to odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa moglo potaknuti na rat prije nego što napusti Ovalni ured.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO