Iran zaplijenio južnokorejski tanker, posada u pritvoru

Trgovački brog zagađivao je vode Zaljeva hemikalijama, tvrdi iranska mornarica.

Tanker je nakon interakcije s iranskim snagama promijenio pravac kretanja i ušao u iranske vode (Reuters)
Tanker je nakon interakcije s iranskim snagama promijenio pravac kretanja i ušao u iranske vode (Reuters)

Saudijska televizija Al Arabija, pozivajući se na neimenovane izvore, javila je da je Iran zaplijenio tanker pod zastavom Južne Koreje koji je prevozio hemikalije.

Pomorske vlasti Velike Britanije, nadležne za trgovinske operacije (UKMTO), saopćile su u ponedjeljak da je došlo do”interakcije“ između iranskih snaga i trgovačkog broda u Hormuškom moreuzu.

Nakon toga je brod promijenio pravac kretanja i ušao u iranske vode, rekli su, bez ulaska u detalje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nepoznato koliko osoba je pritvoreno

Nešto kasnije su iranski mediji potvrdili da je mornarica Revolucionarne garde zaplijenila južnokorejsko trgovačko plovilo, zbog, kako su naveli, “zagađivanja Zaljeva hemikalijama“.

Posada je, kako je objavila poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim, pritvorena u lučkom gradu Bandar Abbasu.

Radi se o osobama iz Južne Koreje, Indinezije, Vijetnama i Mijanmara, naveo je Tasnim, koji nije precizirao o koliko osoba se radi i zbog čega su pritvoreni.

Izvor: Agencije

Povezane

Američko Ministarstvo pravde izvijestilo je javnost kako je zaplijenilo iransku naftu iz četiri tankera koji su bili na putu prema Venecueli. I Iran i Venecuela su pod američkim sankcijama. Teheran optužuje Sjedinjene Američke Države za laži i vođenje psihološkog rata.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO