Iran u odbrambenu politiku uvrstio otoke oko kojih se spori s Emiratima

Riječ je o strateškim otocima koji gledaju na Hormuški moreuz kroz koji dnevno prolazi oko 40 posto svjetske proizvodnje nafte.

Onaj ko kontrolira ove otoke lako nadzire pomorski promet u Zaljevu, što ih čini prikladnim središtem za vojnu kontrolu (EPA - Ilustracija)

Uporedo s eskalacijom napetosti i razmjenom prijetnji između Washingtona i Teherana, potonji je otoke oko kojih vodi spor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima uključio u svoju odbrambenu politiku, što predstavlja novi pomak u strategiji odvraćanja prijetnje.

Komandant Revolucionarne garde Hossein Salami obišao je u subotu svoje snage na otoku Abu Musa, odakle je nastavio upućivati prijetnje, sedmicu nakon što je komandant mornarice Revolucionarne garde Alireza Tangsiri posjetio otoke Veliki i Mali Tunb i obišao svoje snage.

Ovi strateški otoci gledaju na Hormuški moreuz, kroz koji dnevno prolazi oko 40 posto svjetske proizvodnje nafte.

Instalirane rakete za pomorske borbe

Onaj ko kontrolira te otoke lako nadzire pomorski promet u Zaljevu, što ih čini prikladnim središtem za vojnu kontrolu.

Abu Dhabi tvrdi da tri otoka pripadaju teritoriji Emirata i zahtijeva da se vrate pod suverenitet te države, dok Iran naglašava da je bespredmetno raspravljati o njegovom vlasništvu nad otocima.

Teheran je proglasio suverenitet nad otocima 1971. godine, samo dva dana prije nego što je UAE stekao nezavisnost od Velike Britanije.

Iran je 1992. godine instalirao rakete za pomorske borbe na otoku Abu Musa i uspostavio bazu Revolucionarne garde i pomorsku bazu na tom mjestu.

Teheran je, također, 1999. godine sagradio aerodrom na otoku Abu Musa, povezujući ga s iranskim gradom Bandar Abbasom.

Godine 2012.  osnovana je nova provincija pod nazivom Perzijski zaljev, a otok Abu Musa je postao njeno središte.

‘Iransko srce u vodama Zaljeva’

Iste godine je tadašnji iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad bio u prvoj posjeti ovom otoku.

Bivši komandant Revolucionarne garde Muhammad Jafari posjetio je otok Abu Musa početkom 2019. godine, opisujući ga kao iransko srce koje kuca u vodama Zaljeva, ističući da će njegova zemlja tamo pojačati svoje vojne snage.

U aprilu 2020. godine je komandant pomorskih snaga Revolucionarne garde otkrio zahtjev vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija, za razvijanje tri otoka kroz uspostavljanje infrastrukture za usluge i stanovanje.

Izvor: Al Jazeera