Iran obnovio obogaćivanje uranija do 20 posto

To je nivo čistoće koji nije dozvoljen teheranskim nuklearnim sporazumom sa šest svjetskih sila iz 2015. godine.

Objava se dešava nekoliko sati nakon što je SAD odlučio u Zaljev zadržati nosač aviona 'USS Nimitz' (Arhiva)
Objava se dešava nekoliko sati nakon što je SAD odlučio u Zaljev zadržati nosač aviona 'USS Nimitz' (Arhiva)

Iran je obnovio obogaćivanje uranija od 20 posto u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Vlade Islamske Republike Ali Rabeie poluzvaničnoj novinskoj agenciji Mehr.

To je nivo čistoće koji nije dozvoljen teheranskim nuklearnim sporazumom sa šest svjetskih sila iz 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ovo je najnovije kršenje sporazuma od Irana, koje je počelo 2019. godine kao odgovor na povlačenje Washingtona iz sporazuma i ponovno uvođenje sankcija Teheranu.

“Prije nekoliko minuta počeo je proces proizvodnje obogaćenog uranija od 20 procenata u Fordowom kompleksu za obogaćivanje“, rekao je Rabeie.

Upozorenje za IAEA-u

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je 1. januara kako ju je Teheran obavijestio da planira nastaviti obogaćivanje uranija do 20 procenata u postrojenju Fordow.

Današnja objava se dešava nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile u Zaljev zadržati nosač aviona “USS Nimitz”.

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine i pokrenuo kampanju “maksimalnog pritiska“ protiv Teherana, nametnuvši i pojačavši sankcije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO