Britanski premijer protiv referenduma o nezavisnosti Škotske

Po tom konzervativnom lideru, referendumi bi trebalo da budu dozvoljeni samo “jednom u generaciji”.

Po mom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu naročito sretni događaji, rekao je Boris Johnson (EPA)
Po mom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu naročito sretni događaji, rekao je Boris Johnson (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson potvrdio je protivljenje održavanju novog referenduma o nezavisnosti Škotske, što gorljivo priželjkuje predsjednica škotske Vlade Nicola Sturgeon, koja želi da se Škotska, nekada nezavisna, ponovo pridruži Evropskoj uniji.

“Po mom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu naročito sretni događaji”, rekao je on za BBC, aludirajući na duboke podjele izazvane referendumom o Brexitu 2016. godine, na kojem je njegov tabor osvojio 52 posto glasova.

Po tom konzervativnom lideru, referendumi bi trebali biti dozvoljeni samo “jednom u generaciji”, prenosi Beta.

Škotska premijerka izjavila je u subotu kako se nada da će Škotska steći nezavisnost i da će se moći “pridružiti” Evropskoj uniji, ističući da je Brexit proveden protiv želje Škota.

Više od pola Škota za izlazak iz Velike Britanije

Dok su Britanci 2016. godine ukupno glasali sa 51,9 odsto za Brexit, Škoti su bili 62 posto protiv napuštanja Evropske unije.

Nicola Sturgeon ponovo se založila za referendum o nezavisnosti Škotske, iako je njena stranka koja se za to zalagala izgubila 2014. godine, kada je 55 posto Škota reklo “ne” nezavisnosti.

Po najnovijoj anketi, koju je sredinom decembra proveo institut Savanta ComRes za list The Scotsman, 58 posto Škota podržava izlazak iz Velike Britanije.

Odluka o održavanju takvog referenduma počiva na britanskom premijeru, koji to odlučno odbija.

Ipak, velika pobjeda stranke SNP škotske premijerke na lokalnim izborima u maju povećala bi pritisak na London da pristane na novi referendum.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO