Stručnjaci WHO-a posjetili pijacu u Wuhanu, prvom žarištu epidemije korona virusa

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuju porijeklo korona virusa su posjetili pijacu Huanan u Wuhanu, prvom žarištu epidemije.

Pijaca, na kojoj su prodavane žive divlje životinje, zatvorena je od januara 2020. i čuvari su dozvolili ulaz samo vozilima grupe istraživača WHO-a (EPA)

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuju porijeklo korona virusa su posjetili pijacu Huanan u Wuhanu, prvom žarištu epidemije, javili su novinari agencije France Presse.

Ta pijaca, na kojoj su prodavane žive divlje životinje, zatvorena je od januara 2020. i čuvari su dozvolili ulaz samo vozilima grupe istraživača WHO-a, prenosi Beta.

Stručnjaci WHO-a počeli su prve direktne susrete sa kineskim naučnicima u petak, oni su prethodno po dolasku u Kinu bili u dvosedmičnom karantinu i imali kontakte sa kineskim kolegama putem interneta.

Istraga u Wuhanu

Stručnjaci WHO, specijalizirani za zdravlje životinja, virusologiju, sigurnost hrane i epidemiologiju, u subotu su posjetili dvije bolnice u kineskom gradu Wuhanu, u kojima se liječe pacijenti oboljeli od COVID-19.

Bolnica Jinyintan jedna je od prvih u gradu u kojoj su početkom 2020. godine bili smješteni pacijenti oboljeli od tada nepoznatog virusa i ključni je dio epidemiološke historije bolesti.

Jedan od članova tima WHO-a, britanski zoolog Peter Daszak objavio je u subotu na Twitteru da je posjeta bolnicama bila “važna prilika za direktan razgovor” sa medicinarima koji su se borili protiv virusa u kritičnom trenutku.

Prvi direktni sastanci tima sa kineskim naučnicima održani su u petak, a istraživači WHO-a posjetili još jednu bolnicu u Hubeiju.

Izvor: Agencije