Američka vojska će dnevno osiguravati 450.000 doza vakcina

Predviđeno je da 10.000 vojnika bude raspoređeno na 100 vakcinacionih centara u državama SAD-a, koji bi najmanje trebalo da rade do 26. februara.

Za sada nije predviđeno da Pentagon osigura dodatne vakcine (EPA)

Pentagon i vladina Agencija za hitne slučajeve u završnim su pregovorima oko toga da vojska SAD-a dnevno osigurava 450.000 doza vakcine protiv kovida širom zemlje, prenosi Tanjug.

Sporazumom je predviđeno da 10.000 vojnika bude raspoređeno na 100 vakcinacionih centara u državama SAD-a, koji bi najmanje trebalo da rade do 26. februara, prenio je CNN.

Za sada nije predviđeno da Pentagon osigura dodatne vakcine, tako da će brzina vakcinacije zavisiti od količine doza koje će dobijati svaka država pojedinačno.

Eksperimentalna vakcina

Klinička ispitivanja eksperimentalne vakcine koje je proizvela američka farmaceutska kompanija Novavax pokazala su se  učinkovitima u zaštiti od korona virusa u 89 posto slučajeva, ali je bila manje učinkovita u prevenciji novog soja korone koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi, objavila je agencija dpa.

Novavax, američka kompanija za razvoj vakcine, saopćila je da je rezultat ispitivanja treće faze, u koju je bilo uključeno više od 15.000 ljudi u Velikoj Britaniji, pokazalo visoku učinkovitost od  89 posto u sprječavanju COVID-a 19, kao i novog agresivnog  soja porijeklom iz Britanije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada