SAD: Obavezne zaštine maske u avionima i javnom prevozu

Pravilo o nošenju maski bazirano na naredbi koju je 21. januara objavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

CDC naredba stupa na snagu malo prije ponoći u ponedjeljak navečer (EPA)

Putnici u avionima i javnom prevozu od sljedeće sedmice moraće nositi maske za lice u cilju suzbijanja širenja COVID-19, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), javlja Anadolija.

U saopštenju objavili su pravilo o nošenju maski bazirano na naredbi koju je 21. januara objavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

“Ovo pravilo zaštitiće Amerikance i pružiti im povjerenje da možemo ponovno bezbjedno putovati čak i tokom pandemije”, rekao je Marty Cetron, direktor CDC odjela za migraciju i karantin, koji je potpisao naredbu.

Odbijanje nošenja maske je kršenje saveznog zakona

CDC naredba stupa na snagu malo prije ponoći u ponedjeljak navečer. Odbijanje nošenja maske predstavlja kršenje saveznog zakona, koji provode Uprava za bezbjednost saobraćaja i druge savezne, državne i lokalne vlasti.

Pravilo se odnosi na putnike u avionima, vozovima, podzemnim željeznicama, autobusima, taksijima i pri zajedničkim vožnjama u drugim vozilima, a putnici moraju nositi masku koja pokriva nos i usta dok se voze i dok ulaze i izlaze iz vozila. Pravilo se odnosi i na područja čekanja kao što su aerodromi, autobuske, željezničke i stanice podzemne željeznice.

Aviokompanije i ranije su insistirale na nošenju maski i zabranile su letove za više od 2.000 putnika jer su odbili da ih nose. Sindikati stjuardesa saopštili su da će im savezno pravilo olakšati posao.

Mogućnost testiranja putnika

Izuzeta su djeca mlađa od dvije godine i osobe s invaliditetom za koje je nošenje maske nesigurno. Putnicima će biti dozvoljeno uklanjanje maski dok jedu ili piju.

CDC je saopštio i da maske za lice nisu dovoljno dobre, ukoliko se koriste štitnici za lice, maske s ventilima za izdah i one koje su prevelike ili na neki drugi način ne odgovaraju.

CDC je saopštio da prevoznici mogu od putnika zatražiti negativan test na COVID-19. Razmatra se i potreba da se testiraju putnici na letovima unutar SAD-a, ali avioindustrija bori se protiv zahtjeva za testiranje iz straha da će letjeti manje ljudi. Američki zračni promet već je smanjen za više od 60 posto u odnosu na period prije godinu dana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada