Rasna nejednakost u SAD-u pri vakcinaciji?

Prvi pogled na podatke iz 17 država i dva grada otkriva da Afroamerikanci primaju vakcinu u broju mnogo manjem od njihovog udjela u opštoj populaciji.

Neki rasnu nejednakost pri vakcinaciji smatraju posebno problematičnom (EPA)

U kampanji vakcinacije protiv COVID-a 19 u SAD-u otvorilo se pitanje rasne nejednakosti, sa Afroamerikancima koji u mnogim mjestima zaostaju za bijelcima po broju onih koji su primili vakcinu, kako pokazuje analiza AP, prenosi Tanjug.

Prvi pogled na podatke iz 17 država i dva grada otkriva da Afroamerikanci primaju vakcinu u broju mnogo manjem od njihovog udjela u opštoj populaciji, navodi AP.

U Sjevernoj Karolini Afroamerikanaci čine 22 posto stanovništva i 26 posto zdravstvenih radnika, ali je za sada samo 11 posto primilo vakcinu.

Nepovjerenje prema medicinskoj branši

Bijelci, uključujući i one hispanskog porekla, čine 68 posto stanovništva u ovoj državi, a procent vakcinisanih iznosi 82 posto.

AP kao razlog za ovu pojavu navodi duboko ukorijenjeno nepovjerenje prema medicinskoj branši među Afroamerikancima zbog historije diskriminatornog postupanja.

Neki rasnu nejednakost pri vakcinaciji smatraju posebno problematičnom s obzirom na to da je stopa težih oblika COVID-a 19 i smrtnosti od posljedica ove bolesti veća među Afroamerikancima.

Izvor: Agencije