Njemačka prijeti tužbama zbog kašnjenja vakcina

“Utvrdi li se da kompanije nisu poštovale svoje obveze, morat ćemo poduzeti pravne korake”, zaprijetio je ministar privrede Peter Altmaier.

Proteklih sedmica su se zategnuli odnosi evropskih čelnika i britanske laboratorije AstraZenece koja kasni s dopremom svoje vakcine za COVID-19 (EPA)

Njemačka vlada je zaprijetila sudskim tužbama laboratorijama koji “ne poštuju svoje obveze” u dopremi vakcina Evropskoj uniji dok raste napetost zbog kašnjenja britanske kompanije AstraZenece, prenosi Hina.

“Utvrdi li se da kompanije nisu poštovale svoje obveze, morat ćemo poduzeti pravne korake”, zaprijetio je ministar privrede Peter Altmaier u razgovoru za njemački dnevni list Die Welt koji izlazi u nedjelju.

“Nijedna kompanija ne može naknadno davati prednost drugoj zemlji u odnosu na EU”, dodao je.

Proteklih sedmica su se zategnuli odnosi evropskih čelnika i britanske laboratorije AstraZenece koja kasni s dopremom svoje vakcine za COVID-19.

Optužbe za AstraZenecu

Kompanija je rekla da može isporučiti tek “četvrtinu” doza koje je bila obećala EU-u u prvom tromjesečju, opravdavajući se “smanjenjem proizvodnje” u jednoj evropskoj tvornici.

Evropska unija otvoreno optužuje AstraZenecu da je u dopremi vakcina davala prednost Velikoj Britaniji, čime je prekršila svoje ugovorne obveze prema Bruxellesu.

EU je reagirao tako što je u petak uspostavio mehanizam kontrole izvoza vakcina koja se proizvode na njenom teritoriju.

Taj će mehanizam omogućiti “brže vakcinisanje”, istaknuo je ministar Peter Altmaier.

No britanska kompanija nije jedina koju evropski čelnici prozivaju zbog kašnjenja.

Italija tužila Pfizer

I Italija je prošle sedmice zaprijetila tužbom američkom Pfizeru zbog kašnjenja u dopremi vakcina.

U Njemačkoj se u ponedjeljak treba održati sastanak na nacionalnoj razini na kojemu će sudjelovati njemačke vlasti i proizvođači vakcina kako bi razgovarali o tom kašnjenju.

Napetost raste pošto je AstraZeneca u petak dobila odobrenje za svoju vakcinu u EU-u.

To je treća vakcina koja je dobila odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), nakon Pfizer-BioNTechova 21. decembra i Modernina 6. januara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada