Mediji: Advokati napuštaju Trumpa prije suđenja za opoziv

Petero advokata, među kojima su navodno dva voditelja advokatskog tima newyorškog milijardera, prekinuli su saradnju s njim nakon nesuglasica u vezi s načinom postupanja.

Suđenje Donaldu Trumpu za "poticanje na pobunu" nakon upada njegovih pristaša na Capitole 6. januara, treba početi 9. februara (EPA)

Nekoliko advokata bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa reklo je da ga neće braniti, nekoliko dana prije njegova suđenja za opoziv, objavili su CNN i drugi američki mediji, prenosi Hina.

Petero advokata, među kojima su navodno dva voditelja advokatskog tima newyorškog milijardera, prekinuli su saradnju s njim nakon nesuglasica u vezi s načinom postupanja, objavila je televizijska mreža pozivajući se na anonimne izvore.

Trump je htio da njegovi odvjetnici nastave braniti tezu o masovnoj prijevari na predsjedničkim izborima koja je omogućila pobjedu demokrata Joea Bidena, umjesto da se usredotoče na zakonitost sudskog progona predsjednika koji više nije na dužnosti, dodao je CNN koji napominje da bivši predsjednik nije voljan razgovarati o tome.

Poticanje na pobunu

Među advokatima koji su dali ostavku jesu Butch Bowers i Deborah Barbier koji su trebali biti voditelji advokatskog tima Donalda Trumpa, navode televizijska mreža i druga glasila.

“Puno smo radili, ali još nismo donijeli konačnu odluku o našem pravnom timu, učinit ćemo to uskoro”, napisao je na Twitteru Jason Miller, Trumpov savjetnik, reagirajući na informacije u medijima.

Suđenje Donaldu Trumpu za “poticanje na pobunu” nakon upada njegovih pristaša na Capitol 6. januara, treba početi 9. februara.

No sa samo pet republikanskih senatora koji su spremni pridružiti se 50 demokratskih senatora koji misle da bivšem predsjedniku treba suditi, najvjerojatnije se neće postići dvotrećinska većina, ili 67 senatora, potrebna za nastavak postupka.

Izvor: Agencije