Francuska zatvara granice za sve zemlje van EU-a

Francuska će zatvoriti granice za sve zemlje van Evropske unije od nedjelje, 31. januara, sa ciljem da stavi pod kontrolu rastući broj infekcija korona virusom.

Nova odluka izazvana je rizicima od novih sojeva virusa, kazao je Castex (EPA)

Francuska će zatvoriti granice za sve zemlje van Evropske unije od nedjelje, 31. januara, sa ciljem da stavi pod kontrolu rastući broj infekcija korona virusom, a kako ne bi morala da uvodi novo zaključavanje unutar zemlje.

Takva odluka je donijeta nakon sjednice Kriznog štaba sa ministrima i predsjednikom zemlje Emmanuelom Macronom, izjavio je premijer Francuske Jean Castex, prenosi Anadolija.

“Svaki ulazak u Francusku i izlazak sa naše teritorije u ili iz zemlje van Evropske unije će biti zabranjen, ukoliko ne postoji opravdani razlog za izuzetak od te mjere. Ova mjera stupa na snagu u ponoć u nedjelju”, rekao je, dodavši da će eventualni ulazak u zemlju biti uvjetovan PCR testom, sa izuzetkom za radnike preko granice.

Putovanja iz zemalja EU-a su ranije bila dozvoljena uz negativan test ne stariji od 72 sata.

Novi sojevi

Nova odluka izazvana je rizicima od novih sojeva virusa, kazao je Castex.

Također, šoping centri veći od 20.000 kvadratnih metara će biti zatvoreni od nedjelje, a Vlada je pozvala firme da omoguće zaposlenima da rade od kuće.

Vlada će pooštriti kontrolu kako bi suzbila svako nelegalno okupljanje ili proslavu.

U Francuskoj je u petak registrirano 22.858 novozaraženih, kao i 355 preminulih od posljedica korona virusa.

Ministri, međutim imaju suprotna mišljenja o mjerama zaključavanja.

Pogoršanje psihičkih stanja ljudi, umor i mogućnost masovne građanske neposlušnosti navedeni su kao razlozi da se ne krene u pravcu strožih ograničenja unutar zemlje.

“Možemo da pružimo šansu tome da taj scenarij izbjegnemo”, zaključio je premijer Francuske.

Izvor: Agencije