UN poziva države da vrate 27.000 djece iz Sirije

UN navodi da u kampovima ima djece iz 60 zemalja za koju su odgovorne njihove države, a ne Sirija ili grupe koje kontroliraju kampove.

Al-Hol, najveći kamp za izbjeglice i raseljene Sirijce u zemlji, trenutno je dom za skoro 62.000 ljudi, a više od 80 posto su žene i djeca (EPA)
Al-Hol, najveći kamp za izbjeglice i raseljene Sirijce u zemlji, trenutno je dom za skoro 62.000 ljudi, a više od 80 posto su žene i djeca (EPA)

Šef Ujedinjenih naroda (UN) za borbu protiv terorizma poziva države da vrate 27.000 djece zarobljene u velikom kampu na sjeveroistoku Sirije, od kojih su mnogi sinovi i kćerke pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant koji su nekada kontrolirali velike dijelove Iraka i Sirije.

Vladimir Voronkov rekao je u petak na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da je ” strašna situacija djece u kampu Al-Hol  jedno od najvažnijih pitanja danas u svijetu”, prenosi Beta.

On je naveo da 27.000 djece “ostaje na cjedilu, prepušteno sudbini”.

Al-Hol, najveći kamp za izbjeglice i raseljene Sirijce u zemlji, trenutno je dom za skoro 62.000 ljudi, a više od 80 posto su žene i djeca, prema humanitarnim zvaničnicima UN-a.

Voronkov je rekao da u kampovima ima djece iz 60 zemalja za koju su odgovorne njihove države, a ne Sirija ili grupe koje kontroliraju kampove.

Rekao je da su mnoge zemlje, uključujući Rusiju i Kazahstan koje su sazvale virtuelni sastanak, “kolektivno vratile skoro 1.000 djece i članova njihovih porodica”.

Neosnovani strahovi

Voronkov je rekao da se iskustva povratnika prikupljaju “a ono što do sada vidimo je da su strahovi od sigurnosnih rizika neosnovani”.

On je naglasio da su djeca žrtve i da mlađi od 14 godina ne bi trebalo da budu pritvoreni ili procesuirani.

Historija je pokazala da su djeca otporna i mogu da se oporave od nasilnih iskustava ako im se pruži podrška u reintegraciji, rekao je Voronkov.

“Treba uložiti sve napore kako bi se osiguralo da se djeca ne drže u institucijama već da im se dozvoli da se reintegriraju sa članovima porodice u svojim zajednicama”, rekao je on.

Specijalna predstavnica UN-a za djecu i oružane sukobe Virginia Gamba ponovila je poziv Voronkova da se sa djecom postupa “prije svega kao sa žrtvama, a ne kao sa prijetnjama sigurnosti i da se pritvor koristi kao krajnja mjera i u najkraćem mogućem roku”.

Djeca imaju pravo na nacionalnost i identitet i ne smiju ostati bez državljanstva, naglasila je ona.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO