Ukrajina zabranjuje registraciju ruskih vakcina

Do sada nije odobrena upotreba nijedne vakcine, a zvaničnici su i ranije navodili da Kijev neće odobriti niti koristiti ruske vakcine.

Parlament je usvojio je zakon kojim se zabranjuje da vakcine budu proizvedene u Rusiji (Arhiva)

Parlament Ukrajine usvojio je zakon čiji je cilj da se ubrza odobravanje vakcina protiv korona virusa, ali kojim se zabranjuje da vakcine budu proizvedene u Rusiji.

U toj zemlji do sada nije odobrena upotreba nijedne vakcine, a zvaničnici su i ranije navodili da Kijev neće odobriti niti koristiti ruske vakcine, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

“Jedna politička opcija stvorila je histeriju oko registracije ruske vakcine. Odmah mogu kazati da niko neće registrirati rusku vakcinu u ovoj zemlji”, rekao je ukrajinski ministar zdravstva Maksim Stepanov u televizijskom obraćanju.

Osiguran nedovoljan broj vakcina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog mjeseca je optužio bogate zapadne zemlje koje su rezervirale velike količine doza Pfizerovih i Moderninih vakcina za kašnjenje isporuka za Ukrajinu.

“Najbogatji su se progurali na čelo u redu za vakcine”, kazao je tada Zelenski.

Ukrajina je do sada osigurala osam miliona doza kroz program Ujedinjenih naroda COVAX, a očekuje da osigura još pet miliona doza kineske vakcine kada ona bude odobrena.

Te količine, međutim, neće biti dovoljne za imunizaciju više od 40 miliona stanovinika te zemlje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO