U njemačkom parlamentu predložen zakon o eutanaziji

Eutanazija je osjetljiva u Njemačkoj zbog naslijeđa nacista, koji su ubili oko 300.000 osoba u okviru svog programa ‘eutanazije’.

Samo je nekoliko zemalja u svijetu legaliziralo eutanaziju (Arhiva)

Članovi njemačkog parlamenta predložili su zakon koji bi omogućio samoubistvo smrtno bolesnih odraslih osoba nakon što dobiju profesionalni savjet.

Prema nacrtu zakona koji su u Bundestagu predstavili članovi Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), koji su u vladajućoj koaliciji, kao i opozicioni liberalnih Slobodni demokrati (FDP) i ljevičarski Linke, pacijenti koji žele uzeti smrtonosni natrij-pentobarbitalni lijek morali bi dokazati da je njihova želja trajna i da niko nije vršio pritisak na njih u toj odluci.

“Svako ko je u stanju donosi odluke za sebe također bi trebao moći odlučiti kada želi umrijeti”, rekla je Katrin Helling-Plahr, članica FDP-a na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Članovi opozicionih Zelenih sastavili su poseban nacrt zakona koji će zahtijevati mišljenje dva ljekara prije nego što pacijenti dobiju recept za natrij-pentobarbital, izvijestio je dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Neustavan zakon o zabrani samoubistva

Vrhovni sud Njemačke prošle godine je odbacio kao neustavan zakon o zabrani samoubistva uz profesionalnu pomoć.

Eutanazija je posebno osjetljiva u Njemačkoj zbog naslijeđa nacista, koji su ubili oko 300.000 osoba s invaliditetom i psihičkim oboljenjima u okviru svog programa “eutanazije“.

Samo je nekoliko zemalja u svijetu legaliziralo eutanaziju.

U Španiji je Donji dom Parlamenta u decembru odobrio zakon koji omogućava ljudima koji su teško bolesni da odluče da okončaju život, uprkos odlučnom protivljenju političke desnice i vjerskih organizacija.

Parlament Portugala izglasao je u petak legalizaciju eutanazije, čime je otvoren put da Portugal postane sedma zemlja u svijetu koja će omogućiti smrtno bolesnim pacijentima da im se ubrza kraj.

Izvor: Agencije