Turske i ruske snage počele vršiti monitoring primirja u Nagorno-Karabahu

Zajednički centar turskih i ruskih snaga za monitoring primirja između Azerbejdžana i Armenije danas je počeo s operativnim radom u Nagorno-Karabahu.

Ruske i turske mirovne snage su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja (Anadolija)

Zajednički centar turskih i ruskih snaga za monitoring primirja između Azerbejdžana i Armenije danas je počeo s operativnim radom u Nagorno-Karabahu, javlja Anadolija.

Centar je postavljen u mjestu Merzilli u regiji Aghdam s ciljem nadzora implementacije novembarskog mirovnog sporazuma kojeg su Azerbejdžan i Armenija potpisale uz posredstvo Rusije.

Otvaranju centra prisustvovali su azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov, zamjenik turskog ministra odbrane Yunus Emre Karaosmanoglu i zamjenik resornog ruskog ministra Alexander Fomin.

Nadzirano primirje

Po 60 pripadnika ruskih i turskih oružanih snaga će u narednom periodu nadzirati primirje u regijama Nagorno-Karabaha koje su oslobođene nakon trodecenijske armenske okupacije.

Ukazujući na važnost centra, Karaosmanoglu je kazao da su u uspostavi mira i stabilnosti važnu ulogu imali predsjednici tri zemlje Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Ilham Aliyev.

I Hasanov i Fomin su pozdravili otvaranje centra i angažiranim mirovnjacima poželjeli uspješan rad.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Dogovor o okončanju sukoba

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra 2020. godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Aghdama. Ruske i turske mirovne snage su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.

Izvor: Agencije