Italija trajno zabranila prodaju oružja S. Arabiji i Emiratima

Osamnaestomjesečna suspenzija, koja je ranije bila na snazi, sada je pretočena u trajnu obustavu.

Saudijska Arabija i UAE se u ratu u Jemenu bore protiv pobunjenika Husa (AP)

Italija je obustavila prodaju hiljada projektila Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog njihovog učešća u ratu u Jemenu.

Osamnaestomjesečna suspenzija prodaje, koja je ranije bila na snazi, sada je pretočena u trajnu obustavu.

“Najavljujem da je Vlada povukla dozvolu za izvoz projektila i avionskih bombi Sudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekao je ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio.

Ranije dogovorena prodaja 20.000 projektila

“[Ovo je] čin koji smo smatrali jasnom porukom mira koja dolazi iz naše zemlje. Za nas je poštivanje ljudskih prava neraskidiva obveza“, rekao je Di Maio, koji nije spomenuo Jemen, ali se na rat u toj zemlji pozvao pri uvođenju prve obustave prodaje, u julu 2019. godine.

Italijanska Mreža za mir i razoružanje pohvalila je ovaj potez, nazvala ga “historijskim“ te procijenila da će biti otkazana prodaja 12.700 ubojnih sredstava.

To je dio ranije dogovorene prodaje 20.000 projektila vrijednosti više od 400 miliona eura iz 2016. godine.

Ovim je “za sva vremena stavljena tačka na mogućnost da hiljade projektila koji se proizvode u Italiji pogađaju civilne objekte, odnose žrtve među stanovništvom i pogoršavaju ionako lošu humanitarnu situaciju“, tvrdi Mreža.

Nije bilo reakcije iz Saudijske Arabije i UAE-a na ovu odluku.

Godine 2019. nekoliko evropskih zemalja zamrznulo je prodaju oruđja Saudijskoj Arabiji, koja se u ratu u Jemenu bori protiv pobunjenika Husa, u ratu u kojem su ubijeni deseci hiljada ljudi.

‘Najveća humanitarna kriza u svijetu’

Ujedinjeni narodi stanje u Jemenu nazivaju najvećom humanitarnom krizom u svijetu te tvrde da 80 posto stanovništva te zemlje treba pomoć.

Prema podacima iz 2019. godine, Saudijska Arabija i UAE zauzimaju 10, odnosno 11. mjesto na listi najvećih uvoznika italijanskog oružja.

Izvor italijanskog oružja u Saudijsku Arabiju bio je vrijedan 105,4 miliona eura, a u UAE 89,9 miliona eura.

Izvor: Agencije