Škotska se želi vratiti u EU kao neovisna nacija

Po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja sredinom decembra, 58 posto Škota podržava raskid s Ujedinjenim Kraljevstvom, kao nikada do sada.

Ne želimo otići i nadamo se da ćemo vam se uskoro ponovno pridružiti kao ravnopravan partner, poručila je Sturgeon Briselu (EPA)

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izrazila je u subotu nadu da će Škotska postati neovisna i ponovno se pridružiti Evropskoj uniji, podsjetivši da Škoti nisu željeli Brexit protiv kojeg su većinski glasali na referendumu 2016.

„Sada prolazimo kroz tvrdi Brexit protiv naše volje, u najgorem mogućem trenutku, usred pandemije i ekonomske recesije”, komentirala je Sturgeon na internetskoj stranici svoje stranke SNP koja podržava neovisnost Škotske, dva dana nakon definitivnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, prenosi Hina izještaj AFP-a.

Ponovno je izrazila odlučnost organizirati novi referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što je 2014. propao prvi takav pokušaj jer je 55 posto Škota glasalo protiv.

Odluka o referenduma zavisi od britanskog premijera

No odluka o organizaciji referenduma na britanskom je premijeru, a on to odlučno odbija.

Kad bi SNP na lokalnim izborima u maju odnio veliku pobjedu, to bi povećalo pritisak na London da pristane na novi referendum.

Po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja, koje je proveo institut Savanta ComRes za list The Scotsman sredinom decembra, 58 posto Škota podržava raskid s Ujedinjenim Kraljevstvom, kao nikada do sada.

Na referendumu 2016, 62 posto Škota bilo je protiv izlaska iz Evropske unije, koji je podržalo 51,9 posto građana Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ne želimo otići i nadamo se da ćemo vam se uskoro ponovno pridružiti kao ravnopravan partner”, poručila je Sturgeon.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO