Rouhani: Treći val korona virusa stavljen pod kontrolu brže od očekivanog

U Iranu je od početka pandemije od korona virusa oboljelo 1,23 miliona građana, od čega je preminulo nešto više od 55.000.

Fotografija sa komemoracije iranskom generalu Qassamu Soleimaniju ubijen 3. januara prošle godine u zračnom napadu Sjedinjenih Američkih Država (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da je treći val korona virusa, koji je tu zemlju zahvatio krajem novembra, stavljen pod kontrolu brže od očekivanog.

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, Rouhani je u Teheranu predsjedavao sastankom Nacionalnog vijeća za borbu protiv korona virusa.

Rouhani je u izjavi nakon sastanka kazao da je zadovoljan pridržavanjem mjera tokom komemoracije generalu Qassamu Soleimaniju koji je ubijen 3. januara prošle godine u zračnom napadu kojeg su snage Sjedinjenih Američkih Država izvele u iračkom Bagdadu.

Napomenuo je da je krajem novembra zabilježen drastičan rast broj zaraženih i preminulih od COVID-19, na šta su državni organi i stanovnici Irana odgovorili zajedničkom borbom.

“Uspjeli smo treći val pandemije staviti pod kontrolu brže od očekivanog”, kazao je Rouhani dodavši da to ne treba biti razlog za opuštanje koje bi dovelo do novog vala u predstojećem periodu, prenosi Anadolija.

Mutirani oblik korona virusa

Iranski predsjednik je kazao da su oprezni kada je u pitanju mutirani oblik korona virusa koji je nedavno otkriven u Velikoj Britaniji.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za borbu protiv koronavirusa Ali Riza Reisi je saopćio da je situacija u pokrajini Mazandaran zabrinjavajuća te je dodao da su sve četiri općine te pokrajine proglašene “crvenim” visokorizičnim zonama.

Napomenuo je da su u Iranu je 43 općine proglašene “narandžastim” zonama, dok se 401 općina nalazi među “žutim” zonama.

Prema podacima web stranice Worldometers, u Iranu je od početka pandemije od korona virusa oboljelo 1,23 miliona građana, od čega je preminulo nešto više od 55.000.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada