Iranski ministar: Izraelski špijuni planiraju napade na Amerikance

Izraelski špijuni planiraju napade u Iraku kako bi izazvale rat između SAD-a i Irana, rekao je Javad Zarif.

Posljedice bilo kakvog napada na Iran bit će posebno teške za Izrael, rekao je iranski šef diplomatije (EPA)
Posljedice bilo kakvog napada na Iran bit će posebno teške za Izrael, rekao je iranski šef diplomatije (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif je upozorio da izraelski špijuni-provokatori planiraju napade na pripadnike snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Iraku, kako bi izazvale rat između SAD-a i Irana, javlja Anadolija.

Zarif je na svom Twitter nalogu upozorio američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne nasjeda na zamke.

“Iz Iraka smo dobili informaciju da izraelski špijuni-provokatori planiraju napade na pripadnike snaga SAD-a u Iraku, kako bi suočile Trumpa s lažnim razlogom za ratovanje”, napisao je Zarif, prenio je Tanjug.

On je napomenuo da će posljedice bilo kakvog napada na Iran biti posebno teške za Izrael.

Zarif je krajem decembra također optužio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je htio da lažira podatke kako bi napao Iran i obećao da će se Teheran braniti silom, ako treba.

Upozorenje Trumpu

Zarif je na Twitteru napisao da “umjesto da se bori protiv korone u SAD-u, Donald Trump baca milijarde da bi letjeli bombarderi B-52, šalje armade u naš region. Obavještajni podaci iz Iraka ukazuju na zavjeru da se lažiraju podaci kako bi se ušlo u rat”.

Istovremeno, vojni savjetnik iranskog Vrhovnog vođe upozorio je Trumpa da “ne napravi od Nove godine dan žalosti za Amerikance”, prenio je Tanjug pisanje Reutersa.

Američka vojska je dovezla B-52 bombardere na Bliski istok kako bi pokazala silu Iranu, jer B-52 ima potencijal da nosi nuklearno oružje, a istovremeno je poslala nuklearne podmornice u Zaliv, prema izvještajima medija na koje se poziva Reuters.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO