WHO u Wuhanu proučava rane slučajeve COVID-a 19

Kina tvrdi da je novi korona virus, prije nego je otkriven u Wuhanu, postojao i prije, navodeći da je u Kini pronađen u smrznutoj hrani iz Evrope.

Nakon sastanka s kineskim naučnicima, stručnjaci WHO-a su se uputili  u Pokrajinsku bolnicu integrirane i zapadne medicine Hubei (EPA)

Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuje nastanak COVID-a 19 u petak je posjetio bolnicu u Wuhanu koja je među prvima primala pacijente u ranim danima epidemije.

Nakon sastanka s kineskim naučnicima, stručnjaci WHO-a su se uputili  u Pokrajinsku bolnicu integrirane i zapadne medicine Hubei, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Prema kineskim državnim medijima, prvi ljekar koji je prijavio novi korona virus SARS-CoV-2 bio je Zhang Jixian, šef odjela za respiratorne bolesti i kritična stanja. On je virus otkrio nakon što je krajem 2019. liječio stariji par čije su CT snimke pokazale neuobičajenu upalu pluća.

Tim WHO-a, koji je jučer pušten iz dvosedmične karantene, namjerava tijekom preostalih 14 dana posjetiti laboratorije, tržnice i bolnice u Wuhanu, gradu u kojem je taj virus prvi puta identificiran, prenose agencije.

Tržnica s morskom hranom

WHO je objavio da planirala posjetiti tržnicu s morskom hranom i poznati Insititut za virologiju. Pretpostavku da je do epidemije došlo nakon “bijega” virusa iz vladinog laboratorija Kina odlučno odbacuje.

“Nama garancije da ćemo dobiti odgovore”, kazao je šef WHO-a za vanredna stanja Mike Ryan.

“Važno je znati da uspjeh ove misije i otkrivanje porijekla virusa u potpunosti, 100 posto, ovisi o pristupu relevantnim izvorima”, kazala je članica tima, Dankinja Thea Fischer, dodajući da bez obzira koliko oni naporno radili misiju je moguće uspješno zaključiti samo uz podršku Kine.

Kina već jedno vrijeme tvrdi da je novi korona virus, prije nego je otkriven u Wuhanu, postojao i prije, navodeći da je u Kini pronađen u smrznutoj hrani iz Evrope.

Osim u Evropu, Kina prst krivnje upire i u SAD te tvrdi da je iznenadno zatvaranje vojnog laboratorija u Fort Detricku u Marylandu u julu 2019. povezano s epidemijom.

Izvor: Agencije