UNHCR za prestanak prisilnog vraćanja izbeglica na granicama Evrope

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice je pozvao zemlje da istraže i zaustave nelegalno odbijanje azila i protjerivanje.

UNHCR je saopćio da je broj dolazaka u Evropsku uniju nastavio opadati (Arhiva)

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) upozorio je da je azil “meta napada” na granicama evropskih zemalja te pozvao zemlje da istraže i zaustave nelegalno odbijanje azila i protjerivanje.

UNHCR je saopćio da je broj dolazaka u Evropsku uniju nastavio opadati, sa 95.000 dolazaka prošle godine, što je manje za 23 posto u odnosu na 2019. godinu i za trećinu u odnosu na 2018. godinu, kada je došlo više od 141.000 ljudi.

“Sa tako malo dolazaka, ovo bi trebala biti situacija koja se može kontrolirati”, rekla je pomoćnica visokog komesara za zaštitu Gillian Triggs.

Frontex obustavio operacije u Mađarskoj

Ocijenila je da je za žaljenje što traženje azila ostaje politizirano uprkos opadanju brojeva.

Nije navodila pojedinačne primjere, ali je rekla da je UNHCR primio više izvještaja kako neke zemlje ograničavaju pristup azilu, šaljući ljude natrag, iako su došli do evropske teritorije, kao i da koriste nasilje na granicama.

Ranije je Evropski sud pravde presudio da Vlada Mađarske nije ispunila obaveze da obezbijedi međunarodnu zaštitu tražiocima azila, što je dovelo do toga da Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu – Frontex obustavi sve operacije u toj zemlji.

Izvor: Agencije

Povezane

Bangladeš je izmjestio oko 3.500 izbjeglica iz susjednog Mijanmara na otok Bhasan Char od početka decembra iz pograničnih logora u kojima žive milioni izbjeglica u teškim životnim uslovima.

Published On 28 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO