Kritike saradnje Izraela i UAE-a u obrazovanju

Izraelski nastavni planovi zagovaraju ubistva i silovanje Arapa, napisala je na Twitteru supruga vadara Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Emirati su treća arapska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraelom (Kobi Wolf/Bloomberg)

Supruga vladara Sharjaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kritizirala je virtuelni sastanak predstavnika svoje zemlje i Ministarstva obrazovanja Izraela, u rijetkoj javno upućenoj kritici.

Na sastanku, održanom u ponedjeljak, razgovaralo se o saradnji na nekoliko frontova, uključujući razmjenu studenata i zajedničke akademske studije, a uslijedio je nakon što je UAE u augustu prošle godine odlučio normalizirati odnose s Izraelom.

Jawaher Al Qasimi, supruga šeika Sultana Al Qasimija, na Twitteru je napisala da se izraelski nastavni planovi “zagovaraju ubistva i silovanje Arapa“.

Korisnici iz Emirata brane saradnju

Taj tvit izazvao je raspravu.

“Mnogo poštovanja prema tebi, za odlučan stav koji je dirnuo u srce arapskog naroda“, napisao je jordanski pjevač Makadi Salem al-Nahhas.

Drugi korisnik napisao je da mržnju prema Arapima ne potiču samo nastavni planovi Izraela, već kompletna njegova ideologija.

“Nadam se da će Bog zaštititi Emirate i arapsko društvo od infiltracije cionističkog entiteta u njihovo društveno, kulturno i ekonomsko tkivo”, piše Hadeed al-Farra.

Sa druge strane, korisnici iz Emirate stali su u odbranu saradnje, govoreći da vlasti UAE-a brinu o interesima države.

Rashid Abdullah bin Mukhtar napisao je: “Moramo biti iskreni prema sebi i ne zaboraviti da je u našim nastavnim planovima i programima bilo poticanja prema nemuslimanima.”

Izrael otvorio ambasadu u Abu Dhabiju

“Nastavi planovi i ideje mogu se mijenjati kroz dijalog i otvorenost.“

Neki drugi podsjetili su na to da je ministar obrazovanja Izraela Yoal Galant bivši komandant izraelske vojske koji je učestvovao u operacijama koje su ciljale Palestince.

UAE je treća arapska zemlja, poslije Egipta i Jordana, koja je normalizirala odnose s Izraelom, u sporazumu iz 2020. godine do kojeg se došlo uz posredstvo SAD-a.

U ponedjeljak je Izrael zvanično otvorio ambasadu u Abu Dhabiju.

Izvor: Al Jazeera