Bombe postavljene kod Capitola noć prije nereda

Impozivirana eksplozivna sredstva u metalnim cijevima postavljena su pored štabova Demokratske i Republikanske stranke 5. januara.

Bombe su otkrivene 6. januara, dok su pristalice Donalda Trumpa upadale u Kongres (Reuters)

Dvije improvizirane bombe nađene kod američkog Capitola postavljene su noć prije nego što su pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upale u tu zgradu, saopćio je u petak Federalni istražni biro (FBI).

Bombe u metalnim cijevima postavljene su pored štabova Demokratske i Republikanske stranke 5. januara navečer između 19:30 i 20:30 sati, a postavila ih je nepoznata osoba, koju je nadzorna kamera snimila u tamnoj majici i s maskom na licu.

Bombe su otkrivene 6. januara, dok su Trumpove pristalice upadale u savezno zakonodavno tijelo, prenosi Anadolija.

Ponuđena nagrada za informacije

Napad je podstakao Trumpov drugi opoziv, nakon što je samo nekoliko minuta ranije pozvao svoje pristalice da “zaustave krađu” dok su se zastupnici pripremali da izvrše svoju ustavnu dužnost prebrojavanja glasova, što je ključni korak koji je prethodio inauguraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Trump je bez dokaza tvrdio da su izbori održani 3. novembra pokradeni, ali su ti navodi u više navrata odbačeni na sudu, jer Ministarstvo pravde nije našlo dokaze koji bi to potkrijepili.

FBI i Zavod za alkohol, duhan i vatreno oružje nude nagradu do 100.000 dolara za informacije koje bi pomogle hapšenju osumnjičenika.

Izvor: Agencije