Evropska unija ograničila izvoz ‘svojih’ vakcina

Evropska komisija navodi kako će iz ove mjere biti izuzete zemlje iz EU susjedstva i one pokrivene mehanizmom COVAX.

Iz Brisela navode kako je ova mjera vremenski ograničena do kraja marta (EPA)
Iz Brisela navode kako je ova mjera vremenski ograničena do kraja marta (EPA)

Evropska komisija usvojila je u petak pravilo o obaveznoj autorizaciji izvoza vakcina protiv COVID-19 koje se proizvode na teritorije Evropske unije i koje su unaprijed dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

U EK-a navode kako će iz ove mjere praktičnog organičavanja izvoza biti izuzete zemlje iz EU susjedstva i one pokrivene mehanizmom COVAX, prenosi Tanjug.

“Evropska unija će u potpunosti ispoštovati svoje humanitarne obaveze i osigurati vakcine obećane drugim državama“, poručila je EK.

Ključ za privredni oporavak

Potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis kazao je kako je mjera autorizacije izvoza usvojena po hitnoj proceduri, a da joj je cilj da se odmah osigura potpuna transparentnost o proizvodnji vakcina i odredištu njihove isporuke, ali i da se osigura isporuka naručenih vakcina koje je naručio EU.

“Vakcine su ključne za privredni oporavak i okončanje pandemije. Njihova isporuka našim građanima je najvažniji zadatak u ovom trenutku. Želimo osigurati da se svi dogovori o unaprijed naručenim vakcinama od E-a  ispoštuju“, rekao je Dombrovskis.

U EK-u navode kako je ova mjera vremenski ograničena do kraja marta i da se odnosi isključivo na vakcine protiv COVID-19 dogovorene potpisanim ugovorima o nabavci.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO