Potpisano: Biden ukida naslijeđe Trumpove zdravstvene politike

Biden je kazao da su Trumpovi nalozi doveli do toga da je zdravstvena zaštita postala ‘nepristupačnija i skuplja za građane’.

Naredbe teže jačanju zdravstvene pomoći i univerzalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji su bili na snazi dok je Biden bio potpredsjednik administracije Baracka Obame (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je dvije izvršne naredbe usmjerene na ukidanje naslijeđa zdravstvene politike i ukidanje “štete” koju je nanio njegov prethodnik, bivši predsjednik Donald Trump.

Biden je kazao da su Trumpovi nalozi doveli do toga da je zdravstvena zaštita postala “nepristupačnija i skuplja za građane”, prenosi Anadolija.

“Ne započinjem nikakav novi zakon niti novi aspekt zakona. Ovo je samo povratak na situaciju kakva je bila prije naredbi prošlog predsjednika”, izjavio je on u Bijeloj kući.

Naredbe teže jačanju zdravstvene pomoći i univerzalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji su bili na snazi dok je Biden bio potpredsjednik administracije Baracka Obame, te poništavaju Trumpove napore da ženama ograniči pristup abortusu.

Jedna od naredbi omogućava da se otvori internet portal na kome Amerikanci mogu da se prijave za osiguranje prema univerzalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, sa posebnim periodom upisa od 15. februara do 15. marta za nove članove.

To je od posebne važnosti, ocijenio je Bajden u naredbi, pogotovo usred pandemije korona virusa.

Rizik od posljedica

Korona virus je odnio više od 431.000 života u SAD-u, a oni koji su preživjeli su u riziku od dugoročnih zdravstvenih posljedica, uključujući ožiljke na plućima i srčane komplikacije.

Više od 25 miliona slučajeva zaraze korona virusom je registrirano u zemlji.

Bidenove naredbe također pokreću reviziju koju provode federalne agencije kako bi se osiguralo da njihove politike ne utiču na pristup zdravstvenoj zaštiti Amerikancima.

Predsjednik je izdao i Memorandum šefovima državnih odjeljenja, odbrane, zdravstva i socijalne pomoći, kao i Američkoj agenciji za stranu pomoć, sa ciljem povlačenja onoga što je poznato kao “politika Meksiko Sitija”.

Politika iz 1984. godine sprečava dotok saveznih sredstava u zdravstvene organizacije koje pružaju usluge abortusa ili konsultacije.

“Ovi prekomjerni uvjeti za stranu i razvojnu pomoć potkopavaju napore Sjedinjenih Američkih Država da globalno unapredi rodnu ravnopravnost, ograničavajući našu sposobnost da pružimo podršku ženskom zdravlju i programima koji sprečavaju i reagiraju na rodno zasnovano nasilje”, naveo je Biden u memorandumu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO