WP: Koji su načini odvraćanja Trumpa od ponovne kandidature

Ako Senat ne uspije osuditi Trumpa za poticanje nereda u Kongresu, rijetka kombinacija načela i ambicija mogla bi ga diskvalificirati kako se ne bi više kandidira.

Etička pravila se ne mogu smatrati neobaveznim, što je jedna od stvari koje bi mogle blokirati put do buduće Trumpove kandidature, navodi Gibbs (EPA)
Etička pravila se ne mogu smatrati neobaveznim, što je jedna od stvari koje bi mogle blokirati put do buduće Trumpove kandidature, navodi Gibbs (EPA)

Američki Washington Post je objavio članak čija autorica smatra da, ako Senat ne uspije osuditi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za poticanje nereda u Kongresu 6. januara, rijetka kombinacija načela i ambicija mogla bi ga diskvalificirati kako se ne bi više kandidirao za javnu funkciju.

Autorica članka Nancy Gibbs, direktorica Centra za medije i javnu politiku Shorenstein na Univerzitetu Harvard, kaže da se načelo temelji na tome da američki čelnici moraju čuvati i štititi demokratiju bez obzira služi li to njihovim ličnim interesima ili ne.

Što se tiče ambicije koja bi mogla pridonijeti odvraćanju Trumpa od kandidature, ona se odnosi na republikanske senatore koji žele čist teren kako bi se mogli kandidirati za predsjedničke izbore 2024. godine.

Pretvaranje pravila u zakone

Članak predlaže da se poznata pravila u američkoj politici pretvore u zakone koji obavezuju stranačke kandidate da, nakon što im stranka odobri kandidaturu za predsjedničke izbore, otkriju svoje porezne prijave pred Saveznom izbornom komisijom ili nekim dvostranačkim tijelom koje to nadgleda, te da ne prihvati skrivanje iza argumenata privatnosti ili revizije.

Gibbs također predlaže da se pažljivo prouči poslovanje predsjedničkih kandidata, posebno sa inostranstvom, te da li kandidat duguje nešto određenim stranama, uz navođenje ko su te strane i veličina duga.

Za kandidate koji imaju porodične kompanije, nadzor bi trebao obuhvatati i rodbinu kandidata. Autorica smatra da je nelogično raditi na očuvanju demokratije ako to podrazumijeva zanemarivanje finansijskih odnosa potencijalnog vrhovnog komandanta zemlje u inostranstvu ili kod kuće.

Prema članku, etička pravila se ne mogu smatrati neobaveznim, što je jedna od stvari koje bi mogle blokirati put do buduće Trumpove kandidature. Zakon ”Hatch” iz 1939. godine – namijenjen “sprječavanju štetnih političkih aktivnosti” – zabranjuje saveznim zaposlenicima da se bave političkim aktivnostima ili koriste vladinu imovinu u političke svrhe.

Autorica zaključuje da Kongres možda vjeruje da je izbjegao najgore od Trumpa i trampizma, kada su zastupnici uspjeli pobjeći malo prije napada rulje na zgradu 6. januara. No istina je da se demokratija neće oporaviti bez nekih davno zapostavljenih reformi.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO