SAD pozvao Rusiju, Tursku i UAE da se odmah povuku iz Libije

Pozivamo sve vanjske strane da momentalno obustave vojnu intrevenciju u Libiji, kazao je američki diplomata Richard Mills.

Libija je utonula u haos tokom pobune 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muammar Gaddafi (Reuters)

SAD je u četvrtak pozvao Rusiju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate da odmah obustave vojnu intervenciju u Libiji i da poštuju suverenitet te zemlje koja se kreće ka formiranju jedinstvene vlade, održavanju izbora i okončanju višegodišnjih sukoba.

Zamjenik američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima Richard Mills rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da nova administracija SAD-a, na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom, podržava zahtjeve rivalskih libijskih strana za okončanje vojne intervencije i povlačenje stranih snaga i plaćenika, što je predviđeno sporazumom o prekidu vatre od 23. oktobra 2020. godine, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

“Vanjski akteri koji su vojno intervenirali u ovom sukobu u potpunosti su ignorirali zahtjeve Libijaca. Pozivamo sve vanjske strane, uključujući Rusiju, Tursku i UAE, da prihvate libijski suverenitet i da momentalno obustave svaku vojnu intrevenciju u Libiji”, kazao je Mills.

Dodao je da SAD poziva Tursku i Rusiju “da odmah počnu povlačenje svojih snaga iz Libije i uklanjanje stranih plaćenika i pomagača koje su regrutirali, finansirali, razmjestili i podržavali u Libiji“.

‘Nastavlja se isporuka vojne opreme’

Mills je uputio apel Rusiji, Turskoj i UAE-u, ključnim saveznicima dvije rivalske vlade u Libiji, pošto je izaslanica UN-a za Libiju Stephanie Williams navela na sjednici da se dostavljanje vojne opreme avionima nastavlja ka položajima obje strane, čime se podriva sporazum o prekidu vatre.

Williams je pozvala sve strane borce i plaćenike koji Libiju nisu napustili do 23. januara, kako je predviđeno sporazumom, da to odmah učine.

Turska je glavna saveznica međunarodno priznate Vlade Libije, sa sjedištem u Tripoliju, dok Rusija, UAE i Egipat podržavaju snage odmetnutog komandanta Khalife Haftara, koje kontroliraju većinu istočnog i južnog dijela zemlje.

Libija je utonula u haos tokom pobune 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen njen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi.

Izvor: Agencije