SAD odgodio restrikcije na kineske vojne kompanije

Odredba ne dozvoljava transakcije hartijama od vrijednosti među podružnicama zabranjenih kineskih vojnih kompanija.

Kina tvrdi kako SAD nema dokaze za tvrdnje da su sporne kompanije u vlasništvu kineske vojske (EPA - Ilustracija)
Kina tvrdi kako SAD nema dokaze za tvrdnje da su sporne kompanije u vlasništvu kineske vojske (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države su odlučile do maja odgoditi primjenu restrikcija na investicije u određene kineske vojne kompanije s nazivima sličnim onima koje se nalaze na crnoj listi.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici američkog Ministarstva finansija, administracija novog predsjednika Joea Bidena je navela kako će većina investicija u kompanije čiji je naziv sličan nazivu kineske komunističke vojne kompanije biti dozvoljena do 27. maja, čime je produžen rok prvobitno određen za 28. januar.

Dodaje se kako odredba ne dozvoljava transakcije hartijama od vrijednosti među podružnicama zabranjenih kineskih vojnih kompanija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Optužbe za pritisak

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa je u novembru prošle godine uvela zabranu na investicije iz SAD-a u kineske kompanije za koje Washington tvrdi da se nalaze u vlasništvu kineske vojske ili da su kontrolirane od nje u cilju vršenja pritiska na zvanični Peking.

Kina je saopćila kako SAD nema dokaze za ove tvrdnje, a zabranu je opisala kao bezobzirno ugnjetavanje njenih kompanija.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO