EU usvojio smjernice za potvrde o vakcinisanju

Države članice Evropske unije usaglasile su se oko potrebe za potvrdama o vakcinisanju, ali samo u medicinske svrhe.

Smjernice su uglavnom namijenjene za potvrde o vakcinisanju protiv COVID-19 (EPA)
Smjernice su uglavnom namijenjene za potvrde o vakcinisanju protiv COVID-19 (EPA)

Države članice Evropske unije usvojile su u četvrtak smjernice za potvrde o vakcinisanju namijenjene za medicinske svrhe, koje moraju biti usklađene kako bi se mogle koristiti u svim članicama.

Cilj ovih smjernica je osigurati interoperabilnost potvrda o vakcinisanju, što znači da je sadržaj potvrda o vakcinisanju ujednačen, te uspostaviti minimalni skup podataka koje svaka potvrda mora imati.

Potvrde mogu biti u fizičkom ili digitalnom obliku te moraju osigurati rigoroznu zaštitu ličnih podataka, prenosi Hina.

“Potreban nam je zajednički pristup potvrdama o vakcinisanju i radujem se nastavku saradnje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom [WHO] kako bi se ovaj alat proširio na globalnom nivou. Interoperabilne potvrde o vakcinisanju bit će važan alat za građane tokom pandemije, ali i nakon što je prebrodimo”, izjavila je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

‘Samo u medicinske svrhe’

Prije nekoliko sedmica grčki premijer premijer Kyriakos Mitsotakis je predložio uvođenje potvrde o vakcinisanju, koje bi mogle služiti kao neka vrsta pasoša, s kojim bi vakcinisane osobe mogle slobodno putovati unutar EU-a tokom pandemije.

Svi su se složili oko potrebe za takvim potvrdama, ali samo u medicinske svrhe.

Većina država članica smatra da je prerano govoriti o upotrebi tih potvrda u druge svrhe, poput putovanja, jer je premalo ljudi vakcinisano, a veliki dio još ni nema pristup vakcini, pa bi to bila očita diskriminacija.

Osim toga, još nema dokaza da vakcinisane osobe ne mogu biti prenositelji virusa.

Smjernice su uglavnom namijenjene za potvrde o vakcinisanju protiv COVID-19, ali bi se mogle koristiti u budućnosti kao osnova za dokazivanje o vakcinisanju i protiv drugih bolesti.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO