EU poslala inspekciju u fabriku AstraZenece u Belgiji

Evropski zvaničnici žele utvrditi da li je smanjenje isporuka izazvano problemima u proizvodnji ili se vakcine šalju u Veliku Britaniju.

Istragu je zahtijevala Evropska unija, koja sumnja u objašnjenje AstraZenece o smanjenju isporuke vakcine (Anadolija)
Istragu je zahtijevala Evropska unija, koja sumnja u objašnjenje AstraZenece o smanjenju isporuke vakcine (Anadolija)

Belgijski inspektori poslani su u fabriku AstraZenece u toj zemlji kako bi provjerili da li je najavljeno smanjenje isporuka Evropskoj uniji zaista izazvano problemima u proizvodnji ili se vakcine šalju u Veliku Britaniju.

Na zahtjev EU-a, belgijska medicinska agencija pokrenula je istragu u postrojenju AstraZenece nedaleko od Brisela, zbog eskalacije u smanjenju isporuka vakcina za EU.

Prva posjeta zvaničnika belgijske medicinske agencije završena je u srijedu u postrojenju Seneffe, saopćilo je Ministarstvo zdravlja Belgije.

Charles Michel najavio pravne korake

Uzorci i zapisi uzeti su iz fabrike, a daljnja inspekcija bit će obavljena narednih dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istragu je zahtijevala Unija, koja sumnja u objašnjenje AstraZenece o očekivanom smanjenju isporuke vakcine za evropski blok.

AstraZeneca je saopćila da će biti u mogućnosti isporučiti zemljama EU-a samo 25 posto od 100 miliona doza, koje su bile očekivane do kraja marta, zbog problema u belgijskoj fabrici, koja je u posjedu francuske naučne kompanije Novasep.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da bi Unija trebala upotrijebiti sva pravna sredstva da osigura da joj budu isporučene naručene vakcine, ukoliko razgovori s proizvođačima budu neuspješni.

EMA treba odobriti vakcinu u februaru

U srijedu navečer su nastavljeni razgovori EU-a i kompanije iz Velike Britanije, nakon kojih je rečeno, bez otkrivanja bilo kakvih detalja, da će se raditi zajedno na rješavanju problema u snabdijevanju.

Nakon što je Unija zatražila da joj se isporuče plaćene vakcine ili da se preusmjere iz Velike Britanije, zvanični London poručio je AstraZeneci da i oni moraju dobiti doze koje su naručili i platili.

Evropska agencija za lijekove (EMA) treba odobriti vakcinu AstraZenece u februaru.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO