Afrika počela s vakcinisanjem

Uz prethodno osiguranih 270 miliona doza, Afrička unija je s indijskim Institutom za serum potpisala sporazum o 400 miliona doza vakcine Oxford/AstraZeneca.

Prema populaciji od 1,3 milijarde ljudi, Afrika je zabilježila 3,5 miliona zaraženih i 88.000 smrtnih slučajeva (Arhiva)
Prema populaciji od 1,3 milijarde ljudi, Afrika je zabilježila 3,5 miliona zaraženih i 88.000 smrtnih slučajeva (Arhiva)

Neke afričke države počele su s vakcinisanjem protiv COVID-19, saopćili su u četvrtak regionalni zdravstveni dužnosnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva predsjednika Tanzanije – koji je protivnik vakcinisanja jer se pouzdaje u alternativne lijekove i Boga – da vjeruje nauci.

John Nkengasong, direktor tijela za kontrolu i prevenciju bolesti bloka Afričke unije, rekao je da je nekoliko zemalja počelo vakcinisati: Maroko, Egipat, Sejšeli i Gvineja, prenosi Hina.

“Gvineja vrlo ograničeno, obavljeno je samo 50 do 60 vakcinacija. Ali, ove druge zemlje uglavnom su počele s vakcinom iz Kine”, kazao je na internetskom brifingu.

Uz prethodno osiguranih 270 miliona doza, Afrička unija je s indijskim Institutom za serum potpisala sporazum o 400 miliona doza vakcine Oxford/AstraZeneca.

Zdravstveni radnici ogorčeni

“Zapamtite, ovo se širi na ovu i na sljedeću godinu”, dodao je Nkengasong, čiji afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) još nisu dali detalje o raspodjeli.

Zdravstvena tijela nadaju se da će ove godine vakcinisati 30 do 35 posto Afrikanaca.

Zdravstveni djelatnici ogorčeni su zbog tanzanijskog predsjednika Johna Magufulija, koji obeshrabruje nošenje maski i fizičko distanciranje, upozorava da su vakcine opasne i ne objavljuje podatke o korona virusu od sredine 2020. godine.

U srijedu je Magufuli bez dokaza rekao da su vakcine “strana urota za širenje bolesti i krađu afričkog bogatstva”.

Pozvao je Tanzanijce da se, umjesto toga, pouzdaju u Boga i koriste alternativne lijekove, poput udisanja pare.

“Mi u Tanzaniji uspjeli smo ostati godinu dana bez korone. Čak ni ovdje niko nije stavio masku. Naš Bog je iznad Sotone i Sotona nikad neće uspjeti koristeći se različitim bolestima”, kazao je u govoru u srijedu u svom zapadnom matičnom području.

Tanzanijska vlada nije objavljivala podatke širom zemlje od 8. maja, kada je imala 509 slučajeva i 21 smrtni slučaj.

Upozorenje Tanzaniji iz WHO-a

Čelnik WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti pozvao je Tanzaniju da provede nošenje maski i druge mjere, pripremi vakcinisanje i podijeli podatke.

“Afrika je na razmeđi i svi Afrikanci moraju udvostručiti preventivne mjere”, rekao je na online konferenciji za novinare, dodavši da su dužnosnici WHO-a bili u kontaktu s tanzanijskim dužnosnicima.

“Nauka pokazuje da vakcine djeluju”, istaknuo je.

Iako COVID-19 nije pogodio Afriku tako teško kao druge regije, stručnjaci strahuju da bi nejednakost u bogatstvu, logističke teškoće i “nacionalizam vakcina” razvijenih zemalja mogli dovesti siromašni kontinent u nepovoljan položaj.

Prema populaciji od 1,3 milijarde ljudi, Afrika je zabilježila oko 3,5 miliona zaraženih i oko 88.000 smrtnih slučajeva, prema Reutersovom popisu.

To je manje smrtnih slučajeva od pojedinih država, SAD-a, Brazila, Indije, Meksika i Velike Britanije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO