WHO: I najspremnije zemlje se muče s vakcinama

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson se obavezala isporučiti SAD-u 100 miliona doza do kraja juna i Evropskoj uniji 200 miliona doza do kraja godine.

Johnson & Johnson je obećao 200 miliona doza za države u razvoju (Arhiva)
Johnson & Johnson je obećao 200 miliona doza za države u razvoju (Arhiva)

Čak se i najpripremljenije zemlje muče tokom vakcinacije protiv korona virusa, izjavila je šefica imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Katherine O’Brien.

Ona je govorila na online konferenciji koju je organizirao ACANU, asocijacija Ujedinjenih naroda u Ženevi, u kojoj je učestvovao i Seth Berkley, izvršni direktor međunarodne alijanse Gavi koja za cilj ima da omogući pristup vakcinama i siromašnijim zemljama, prenosi Anadolija.

“Već smo imali realan napredak u tome da dokažemo da su vakcine sigurne, efikasne i visokog kvaliteta”, rekla je O’Brien, dodavši da se vakcine distribuiraju širom svijeta.

Kako je ocijenila, to nije malo dostignuće.

“Ipak, čak i napripremljenije zemlje sa najvećim kapacitetima se bore da isporuče vakcine u dimenziji, starosnim grupama i obimu koji je potreban”, dodala je.

Prema njenim riječima, biće potrebna snaga, energija i ekspertiza svih širom svijeta kako bi se omogućilo zemljama da taj proces urade efikasno.

Borba za vakcine

“Svijet je svjestan da je većina vakcina dostavljena razvijenim zemljama, dok se mnoge zemlje bore da ih dobiju. Već smo obučili desetine hiljada radnika o upotrebi ovih vakcina”, rekla je.

Tokom konferencije, izvršni direktor Berkley je naveo da Gavi vjeruje da će COVAX program omogućiti distribuciju skoro 2,3 milijarde doza vakcine protiv korona virusa širom svijeta do kraja godine.

“Od tog broja, gotovo 1,8 milijardi doza će biti dostupno manje razvijenim zemljama besplatno, uključujući i više od 700 miliona doza za nacije Afrike”, rekao je.

On je naveo i da trenutno sve ide po planu koji podrazumijeva vakcinaciju 20 posto populacije svake manje razvijene zemlje, što je dovoljno da se zaštite medicinski radnici i najrizičnije grupe stanovništva.

Kako je dodao, među izazovima sa kojima se suočava Gavi je i da je prikupljeno gotovo šest milijardi od ukupno najmanje osam milijardi dolara neophodnih za nabavku i isporuku vakcina.

Berkley je pozdravio i najavu o pridruživanu Sjedinjenih Američkih Država COVAX programu.

Novi rezultati

“Od ključnog je značaja da se obrati pažnja na drugu generaciju vakcina, kao i na nove sojeve virusa”, zaključio je.

Johnson & Johnson iduće sedmice očekuje rezultate kliničkih ispitivanja svoje vakcine protiv COVID-19, objavio je financijski direktor te američke farmaceutske kompanije.

“Planiramo početkom iduće sedmice izvijestiti o našim rezultatima“, rekao je Joseph Wolk za CNBC, prenosi Hina.

Kompanija će tada u SAD-u zatražiti vanredno odobrenje za svoju vakcinu, koja se daje u jednoj dozi i vjerovatno postati treća odobrena vakcina u Americi, kazao je Wolk.

U Evropu vakcina treba stići u aprilu

Dodao je da je treća faza kliničkog ispitivanja, provedena na 45.000 ljudi u 80 zemalja, vjerovatno uključivala i one zaražene novim sojevima identificiranima u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

“Vrlo smo sigurni po pitanju dostave vakcina i ispunit ćemo sve naše obaveze“, istaknuo je Wolk.

Johnson & Johnson se obavezao isporučiti SAD-u 100 miliona doza do kraja juna i Evropskoj uniji oko 200 miliona doza do kraja godine.

U Evropu bi vakcina trebala početi stizati u aprilu.

Američka multinacionalna kompanija obećala je i 200 miliona doza za države u razvoju u drugoj polovici godine.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO