COVID-19: U svijetu za 24 sata 18.000 umrlih

Ukupni broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze korona virusom u svijetu premašio je 100 miliona.

Velika Britanija je prva evropska zemlja koja je premašila granicu od 100.000 umrlih (EPA)
Velika Britanija je prva evropska zemlja koja je premašila granicu od 100.000 umrlih (EPA)

Pandemija COVID-19 odnosi sve veći broj žrtava u svijetu, a novi crni rekord je više od 18.000 umrlih u protekla 24 sata, dok se sojevi novog korona virusa, znatno zarazniji, nezaustavljivo šire na nove zemlje.

Ukupni broj službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu premašio je 100 miliona, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu da se novi sojevi korona virusa i dalje šire.

Britanski soj se proširio u 70 zemalja, a južnoafrički u 31 zemlju.

Prvi put od izbijanja pandemije, u utorak je u svijetu prijavljeno 18.109 umrlih, pokazuju podaci koje je AFP u srijedu prikupio na temelju izvještaja zdravstvenih vlasti, prenosi Hina.

Taj broj potvrđuje trend uočen početkom januara – nagli porast smrtnosti, brži prebačaj dnevne granice umrlih i izravnanje krivulje na sve većim visinama (u prosjeku 14.000 umrlih na dan od 22. januara, a krajem novembra ih je bilo 10.000).

Do sada umrlo 2,16 miliona ljudi

U svijetu je od COVID-19 umrlo 2,16 miliona ljudi.

U Velikoj Britaniji, prvoj evropskoj zemlji koja je premašila granicu od 100.000 umrlih, vlada je objavila da će osobe sa stalnim boravkom u zemlji koje dolaze iz rizičnih zemalja morati ići u karantin u hotelu.

Odlukom su obuhvaćeni putnici iz 22 zemlje, gdje su sojevi virusa “rizik” za javno zdravstvo, poput Južne Afrike, Portugala i zemalja Južne Amerike.

Dolasci iz tih zemalja već su zabranjeni osobama koje nemaju stalno prebivalište u Velikoj Britaniji.

Te će se putnike prihvatiti na aerodromu i “odmah voditi” u hotel, rekao je premijer Boris Johnson.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO