Sanofi pomaže u proizvodnji 100 miliona doza Pfizerove vakcine

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech te ostali proizvođači vakcine protiv COVID-19 trude se zadovoljiti ogromnu potražnju za vakcinom.

Francuska kompanija će nastojati ove godine isporučiti više od 100 miliona doza iz svoje tvornice u Frankfurtu (EPA)

Francuska multinacionalna farmaceutska kompanija Sanofi od jula će početi s punjenjem i pakiranjem miliona doza Pfizerove vakcine protiv COVID-19 kako bi pomogla u zadovoljavanju velike potražnje za vakcinom tog američkog proizvođača lijekova.

Francuska kompanija nastojat će ove godine isporučiti više od 100 miliona doza iz svoje tvornice u Frankfurtu, rekao je izvršni direktor Paul Hudson za novine Le Figaro, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech te ostali proizvođači vakcine protiv COVID-19, poput AstraZenece, trude se zadovoljiti ogromnu potražnju za vakcinom kako bi se suzbila pandemija.

Prošlog mjeseca Sanofi i britanski GlaxoSmithKline izvijestili su da je vakcina protiv COVID-19, koju zajednički razvijaju, pokazala nedovoljan imunološki odgovor kod starijih ljudi i tako odgodili njeno puštanje na tržište do kraja ove godine.

Želja da pomognu drugima

Kompanija je od tada pod pritiskom da smisli način kako pomoći drugim proizvođačima lijekova koji isporučuju vakcinu dok se pandemija ponovno intenzivira u Evropi i ostatku svijeta.

“S obzirom na to da naša vakcina kasni nekoliko mjeseci, zapitali smo se kako bismo drugima mogli biti od pomoći”, istakao je Hudson.

Sanofi s američkom kompanijom Translate Bio radi i na drugom kandidatu za vakcinu protiv COVID-19.

U proizvodnji koriste mRNA tehnologiju, slično Pfizerovom i BioNTech pristupu.

Očekuje se da će ispitivanja prve faze početi u prvom kvartalu 2021. godine.

Hudson je u intervjuu potvrdio da Sanofi ostaje predan svojim projektima za pronalazak vakcine.

Izvor: Agencije