London: Zamrznut ćemo rusku državnu imovinu zbog Navaljnog

Velika Britanija će razmotriti sve dalje moguće sankcije pojedincima iz Rusije koji se dovode u vezi sa stavljenjem u pritvor Alekseja Navaljnog.

London će eventualne nove sankcije Rusiji konstantno razmatrati (EPA)

Velika Britanija će zamrznuti svu rusku državnu imovinu ukoliko bude imala dokaze o prijetnji životima ili imovini britanskim državljanima ili osobama sa dozvolom boravka u toj zemlji, saopćio je Foreign Office.

London će, također, razmotriti sve dalje moguće sankcije pojedincima iz Rusije, a koji se dovode u vezi sa stavljanjem u pritvor Alekseja Navaljnog, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministrica Wendy Morton je pred Parlamentom izjavila da će biti zamrznuta sva ruska imovina ukoliko vlasti budu pronašle dokaze da su Rusi prijetili britanskim državljanima ili osobama s dozvolom boravka u ovoj zemlji.

Zabrinutost zbog Sjevernog toka 2

Morton je, također, istakla da će eventualne nove sankcije biti konstantno razmatrane, kao i da u ovom trenutku nije prikladno komentirati dalje poteze, jer bi to moglo umanjiti njihov utjecaj.

Dodala je da je Velika Britanija i dalje zabrinuta zbog utjecaja koji će gasovod Sjeverni tok 2 imati na evropsku energetsku sigurnost, posebno na Ukrajinu, ukazujući da je to problem Njemačke.

Ruska policija zadržala je danas u pritvoru i brata uhapšenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navalnog, nakon što je pretražila njegov stan u Moskvi, tvrdi njegov tim.

Oleg, brat Navalnog, uhapšen je nakon što je policija izvela racije u kancelarijama koje pripadaju pristalicama Navalnog u Moskvi i u nekoliko drugih nekretnina, koje se dovode u vezu s njim, prenio je Tanjgu, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije