Izraelski general: Vojska preispituje operativne planove protiv Irana

Opaske izraelskog vojnog zapovjednika su rijetke i predstavljaju jasno upozorenje Bidenovoj administraciji o njenom odnosu s Iranom.

Komentari su bili očigledan signal američkom predsjedniku Joeu Bidenu da postupa oprezno u bilo kojem diplomatskom angažmanu s Iranom (Reuters)

Jedan od najviše rangiranih izraelskih generala upozorio je da se preispituju planovi napada na Iran te poručio da bi svaki povratak SAD-a nuklearnom sporazumu s Teheranom 2015. bio “pogrešan”.

Izraelski general-pukovnik Amir Kohavi ovo je rekao u utorak u obraćanju Institutu za studije nacionalne sigurnosti Univerziteta u Tel Avivu. Rekao je da je ovakav potez povučen nakon što je Iran posljednjih mjeseci započeo ponovno pokretanje nuklearnog programa.

“U svjetlu ove temeljne analize, naložio sam izraelskim odbrambenim snagama da pripreme niz operativnih planova, pored onih koji su već uspostavljeni”, rekao je Kohavi.

“Na političkom rukovodstvu će, naravno, biti odluka o provedbi, ali ovi planovi moraju biti na stolu.”

Komentari su bili očigledan signal američkom predsjedniku Joeu Bidenu da postupa oprezno u bilo kojem diplomatskom angažmanu s Iranom, piše Al Jazeera English.

SAD ‘daleko od odluke’

“Povratak nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, čak iako je sličan sporazum s nekoliko poboljšanja, loš je i pogrešan s operativnog i strateškog gledišta”, rekao je Kohavi.

Ovakve izjave izraelskog vojnog zapovjednika o američkoj vanjskoj politici su rijetke i vjerojatno su ranije dobile odobrenje izraelske vlade.

Bidenov prethodnik, Donald Trump, napustio je nuklearni sporazum 2018. godine – potez koji je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je kritizirao ublažavanje sankcija koje je sporazum nudi i upozorio na vjerovatnost razvoja iranskog nuklearnog naoružanja nakon njegovog isteka.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prošle sedmice da su Sjedinjene Američke Države “daleko” od odluke hoće li se pridružiti nuklearnom sporazumu s Iranom i da će prvo pogledati šta je Teheran zapravo učinio kako bi nastavio poštivati ​​historijski pakt.

Izraelski borbeni avion F-15 (Reuters)

Otkako se Washington povukao iz sporazuma, Iran je postepeno probijao svoja ključna ograničenja, stvarajući zalihe nisko obogaćenog uranija, obogaćujući uranij do viših stepeni čistoće i instalirajući centrifuge na način zabranjen sporazumom.

Kohavi je rekao da su te akcije Irana, koji poriče da želi atomsko oružje, pokazale da bi u konačnici mogao odlučiti da brzo krene prema izgradnji nuklearnog oružja.

Netanyahu bacio prvi udarac

Trita Parsi, analitičarka s Instituta Quincy, kaže da su Kohavijeve primjedbe jasna poruka Bidenu nakon što je Trump – odani Netanyahuov saveznik – napustio ured prošle sedmice.

“Čak i prije nego što je Biden položio zakletvu, Netanyahuova vlada krenula je za njim izuzetno agresivno – odmah skinula rukavice – kako bi pokušala izvršiti pritisak na Bidena da se ne vrati nuklearnom sporazumu”, rekla je Parsi za Al Jazeeru.

“Jedan od Netanyahuovih ministara rekao je javno da će, ukoliko se SAD pridruži nuklearnom sporazumu – što je nešto što Biden vjeruje da je u nacionalnom interesu SAD-a, Izrael krenuti u rat. Ovo je vrlo ozbiljno u vrlo ranoj fazi.”

Izjavio je i da je u prošlosti postojala napetost između Izraela i SAD-a zbog politike prema Iranu, ali trebalo je vremena da dođe do kulminacije.

„Ovaj put, dosad neviđeno, počinje odmah. Netanyahu je bacio prvi udarac ”, kaže Parsi.

Biden je u jednom intervjuu u decembru rekao da je povratak nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine najbolji način da se izbjegne utrka nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku.

Iran je izrazio spremnost za oživljavanje sporazuma, rekavši da će se zemlja vratiti punim obvezama ako Biden ukine sankcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije