Iran: Izrael nije na tom nivou da nam prijeti

Administracija Joea Bidena neće slijediti sve izraelske komande poput onih koje je slušao Donald Trump, poruka je iz Teherana.

Izrael niti ima plan, niti ima mogućnost da ga provede, rekao je Mahmoud Vaezi (AFP)
Izrael niti ima plan, niti ima mogućnost da ga provede, rekao je Mahmoud Vaezi (AFP)

Mahmoud Vaezi, šef kabineta iranskog predsjednika Hassana Ruhanija, izkjavio je u srijedu da je administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena nezavisna i da neće slijediti sve izraelske komande kao prethodna vlada Donalda Trumpa, komentirajući informaciju da Izrael pravi planove za napad na Iran.

Izraelska vojska priprema “nekoliko operativnih planova, uz one koji već postoje“, u odgovoru na jačanje iranskog nuklearnog programa u posljednjih nekoliko mjeseci, rekao je izraelski general Aviv Kochavi.

Njegovi komentari protumačeni su kao prijetnja administraciji Joea Bidena, koja šalje signale da bi se SAD mogao vratiti nuklearnom sporazumu između Irana i zapadnih sila iz 2015. godine, koji je napustio pod Trupovom vlašću.

Vaezi je Kochavijeve izjave nazvao “psihološkim ratom“ te je dodao da Izrael “u stvarnosti niti ima plan, niti ima mogućnost da ga provede“.

‘Kushner provodio volju Izraela u SAD-u’

“Neki zvaničnici cionističkog režima misle da će Washington prihvatiti sve što oni kažu“, kazao je Vaezi.

“No, vjerujem da nova američka administracija ima nezavisnost, kao što je imaju i druge zemlje“,, dodao je.

Vaezi je rekao da je Trump angažirao svog zeta Jareda Kushnera, koji je u Washingtonu provodio volju Izraela.

Dodao je da Izrael i ostale države regije, poput Saudijske Arabije, lobiraju u Washingtonu protiv Irana, ali da “takve stvari ne smijemo shvatati ozbiljno“.

Komentirajući informaciju iz Izraela, prvi iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri je kazao: “Izrael nije na tom nivou da prijeti Iranu.“

Izvor : Agencije + Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO